Hoppa till huvudinnehållet

Så söker jätteprojektet nya finansiärer – behöver en miljard

Publicerad:
Reporter Jonas Andersson
Jonas Andersson
jonas.andersson@nwt.se
Den planerade anläggningen ska bli 58 000 kvadratmeter och stå för en femtedel av den svenska årskonsumtionen av lax. Nu jagar bolaget bakom satsningen investerare.
Den planerade anläggningen ska bli 58 000 kvadratmeter och stå för en femtedel av den svenska årskonsumtionen av lax. Nu jagar bolaget bakom satsningen investerare.

En miljard kronor.

Så stora investeringar behövs innan planerna på en stor laxodling i Säffle kan förverkligas.

Nu kan NWT avslöja hur Reocean, bolaget bakom satsningen, aktivt söker nya finansiärer.

– Det är klart det är utmanande, säger styrelseordföranden Katarina Klingspor.

Den planerade anläggningen i Säffle ska bli en av Europas största landbaserade fiskodlingar och producera 10 000 ton lax per år – ungefär en femtedel av den svenska årskonsumtionen av lax.

Verksamheten ska ge Säffle 100 nya arbetstillfällen.

Nu jagar Reocean finansiering. Det framgår av ett mejl företrädare för bolaget skickat till tänkbara investerare.

NWT har tagit del av mejlet, där det bjuds in till en lunch på stadshotellet i Karlstad med målet att få med nya finansiärer på tåget.

Projektet omfattar totalt 2,3 miljarder kronor. 1,3 miljarder ska finansieras med banklån, exportkrediter från Norge och Danmark och lån från Europeiska investeringsbanken.

I nuläget ett 40-tal investerare gått in med sammanlagt 153 miljoner kronor.

Ytterligare en miljard kronor i investeringar behövs innan lånen kan göras klara och projektet kan tas vidare, enligt Katarina Klingspor.

– Vi ska ta in en miljard i eget kapital, sen är resten av investeringen lånefinansierad, säger styrelseordföranden.

En miljard behövs innan projektet kan gå vidare, säger Katarina Klingspor.
En miljard behövs innan projektet kan gå vidare, säger Katarina Klingspor. Foto: Reocean

Hon medger att en miljard kronor inte är något man får tag på ”över en natt”.

Samtidigt ser hon läget just nu som ljusare än i våras. Då lades projektet på is på grund av läget i omvärlden. Kriget i Ukraina, inflationen och energikrisen gjorde att många investerare ville avvakta.

– Sentimentet är bättre nu, så vi kommer att gå i gång inom de närmaste dagarna.

Katarina Klingspor beskriver anläggningen – där 99,9 procent av vattnet ska renas och återanvändas – som ”one of a kind”. För att få satsningen att bära sig krävs stora produktionsmängder.

– För att få ett pris mot kund som konkurrerar med det konventionella laxpriset måste man upp i volym, därför blir investeringen så stor. Det är inte lönsamt att göra samma sak med en tiondel så stor investering.

Reocean söker specifikt efter investerare med anknytning till Värmland.

– Jag kan tycka att riskkapital och finansiering har blivit väldigt Stockholmsfixerat. Självklart är det roligt om vi kan få en starkare förankring i regionen.

Planerna på laxodlingen blev kända under 2020. Samma år sålde Säffle kommun marken till exploatören och tidigare i år beviljades fiskodlingsanläggningen, som planeras bli 58 000 kvadratmeter, bygglov.

Efter att de första äggen planterats tar det ungefär 22 månader tills fiskarna är fullvuxna. Reoceans mål är att de första produkterna ska finnas i butik i slutet av 2025.

För att det ska uppnås behöver finansieringen säkras och byggandet komma i gång senast under mitten av 2023.

– Annars skjuts tidsplanen fram.

Läs också

Artikeltaggar

ButikerBygglovEkonomiEuropaEuropeiska investeringsbankenFinansieringFiskodlingInvesteringarKarlstadLaxfabriken i SäffleReoceanSäffleSäffle kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.