Under vårvintern slog drogproblematiken hos unga i Kristinehamn ned som en bomb då resultatet från Region Värmlands drogvaneundersökning kom. Nu ska slumpvisa drogtester införas i gymnasieskolan.
– Vi har vridit och vänt på hur vi ska stävja användningen av droger. Det är ett problem i kommunen. Det förekommer droger överlag bland ungdomar och det här är en del av ett förebyggande arbete, säger Johanna Gustavsson (C), ordförande för skolnämnden.
I undersökningen från regionen deltog elever i årskurs nio på högstadiet och årskurs två på gymnasiet. Det framkom bland annat att tio procent av svarsdeltagarna i årskurs nio i Kristinehamns kommun någon gång under de senaste tolv månaderna använt narkotika. För regionen var samma siffra fyra procent och för hela landet sex procent.
Vi vill få in det tänket från början
Som en del i att förebygga användningen av droger bland unga har skolförvaltningen ställt förslaget till skolnämnden att införa slumpvisa drogtester. Förslaget innefattar elever på gymnasiet och ska vara på frivillig basis. Testerna kommer inte att övervakas av någon personal.
Skolnämnden beslutade på sitt senaste möte under onsdagen att slumpvisa tester ska införas men de kan inte tvinga någon elev i gymnasieskolan till att testa sig. Det bryter mot skollagen. JO, Justitieombudsmannen, har funnit att det inte finns lagstöd för det i skollagen.
– Rent formellt kommer det gå till så att föräldrar till omyndiga elever godkänner att de eventuellt kan bli testade, säger Johanna Gustavsson.
Att införa slumpvisa drogtester handlar om att få in en medvetenhet hos eleverna.
– Vi vill få in det tänket från början. Det är det som är tanken, att det ska vara en självklarhet att inte använda droger, säger Johanna Gustavsson.
Det är inte så frivilligt som man får det att låta
Men både förslaget och nämnden, som valt att göra ett tillägg till beslut, nämner att en handlingsplan är viktigt. Att det finns en tydlig plan på vad som händer vid ett positivt provsvar.
– Det är en sak att konstatera att någon använder droger, men en annan vad gör vi med det, säger skolnämndens ordförande.
Inte eniga
Det var inte en enig skolnämnd som tog beslutet om att införa slumpvisa drogtester.
– Vänsterpartiet reserverade sig, berättar Johanna Gustavsson.
Anledningen till att Vänsterpartiet valde att reservera sig är att de inte upplever testerna som rätt väg att gå.
– Vi satsa på förebyggande arbete, säger Vänsterpartiets ledamot, Antonietta Hansen Einevik.
Men partiet oroar sig för att det, trots att testerna ska bygga på frivillighet, kan bli ett visst tvång ändå.
– Det är inte så frivilligt som man får det att låta, säger Antonietta Hansen Einevik.