Hoppa till huvudinnehållet

Nej till höjda arvoden i Grums år

Publicerad:
Moderaterna i Grums har alltid hävdad att de ska ha vice poster för att fler ska få arvode, skriver Anders Leander (S) med flera.
Moderaterna i Grums har alltid hävdad att de ska ha vice poster för att fler ska få arvode, skriver Anders Leander (S) med flera. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Borde inte samtalen istället handla om hur vi gemensamt kan arbeta för att driva en politik som gynnar våra invånare, barn, unga, äldre, företag och föreningar? Inte att enskilda ledamöter ska få mer i sin egen privata ekonomi genom sitt engagemang, skriver Anders Leander med flera.

På kommunstyrelsen lade Socialdemokraterna fram ett förslag inför budget 2023 om att inte höja arvodena för politiker då det är ett tufft år och det är vårt sätt att kunna bidra. Vi föreslog att alla partier skulle ställa sig bakom för att vi skulle fatta beslutet om att inte höja arvodena. Det kan trots allt vara så att det finns ledamöter som också är i behov av arvodet i dessa tider. Alla partier i kommunstyrelsen ställde sig bakom utom Moderaterna Grums som hade ett förbehåll.

De kan sänka arvodet om de får viceposterna. De anser att om de får ta del av arvodena för vice posterna, kan de sänka arvodena. Vi har sedan valet suttit ned med flera partier och haft samtal och inget parti har gjort anspråk på några viceposter men vi har pratat politik.

Moderaterna i Grums har alltid hävdad att de ska ha vice poster för att fler ska få arvode. Borde inte samtalen istället handla om hur vi gemensamt kan arbeta för att driva en politik som gynnar våra invånare, barn, unga, äldre, företag och föreningar? Inte att enskilda ledamöter ska få mer i sin egen privata ekonomi genom sitt engagemang.

Så skriver du en debattartikel

När frågan ställdes inför förra mandatperioden varför Moderaterna önskade ett oppositionsråd kunde de inte svara. När svaret egentligen är så enkelt.

I budgetarbetet inför 2023 har det funnits tre tillfällen för oppositionspartierna att presentera en egen budget. Inget oppositionsparti har vid något tillfälle presenterat ett eget budgetförslag. Dagen innan kommunstyrelsen presenterades deras förslag. Då är det svårt att ta hänsyn till oppositionens önskemål och förslag med knappt en dag att ta in budgetförslag från tre andra partier.

Nej, vi vill se att politiker i Grums driver politik som är bra för kommunens invånare. Vill Moderaterna höja arvodena för Socialdemokraterna och alla andra partier så tackar vi för deras generositet men vi hoppas att de ställer sig bakom förslaget att inte höja arvodena 2023.

Socialdemokraterna Grums genom

Anders Leander

Annica Widström

Arnthor Thorhallsson

Gun-Britt Arvholm

Helene Bäckvall

Juan Carlos Martinez

Malin Hagström

Marianne Lidbäck

Rafi Mirza

Sara Emsevik

Tomas Nilsson

Ulrika Nilsson

Vänsterpartiet Grums genom

Eva Alfredsson Olsson

Lotta Lindberg

Ken Rosén

Artikeltaggar

BudgetarDebattEkonomiGrums kommunKommunstyrelsenLönerMalin HagströmModeraternaPolitikSocialdemokraternaVänsterpartiet