Hoppa till huvudinnehållet

Kravet från förbunden: ”Polisbåt i Vänern till båtsäsongen 2023”

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Peter Gustafsson

”Vi vill att kommunerna och regionerna samt polismyndigheterna runt om ser till att en polisbåt placeras i Vänern till båtsäsongen 2023.”

Det skriver flera förbund nu i ett medborgarförslag.

– Vi vill få igång spridning och debatt kring frågan, säger Lars-Göran Kring, ordförande i Värmlands båtförbund.

Senast polisen hade en fast närvaro i Vänern med polisbåt var under tidigt 2000-tal.

Att Europas största innanhav i dagsläget är polisfritt, kritiseras nu starkt i en skrivelse till bland annat Region Värmland och Polismyndigheten.

Ordföranden i respektive båtförbund för Värmland, Dalsland och Skaraborg, har skrivit under förslaget. Lars-Göran Kring, en av representanterna som NWT har pratat med, menar att den båtrelaterade brottsligheten generellt har ökat under de senaste åren.

– För tjugo år sedan var det inte alls som det är idag på sjön. Landet är annorlunda och det är även båtägarna. Det har tillkommit väldigt många nya som inte har någon utbildning alls, de vet varken det ena eller det andra, inget om fartbegränsningar eller någonting, säger han och fortsätter:

– Sedan har vi ju vattenskotrarna också, som lever sitt eget lilla liv.

I Stockholms län finns nio polisbåtar och i Västra Götaland tre. De används för patrullering och spaningsuppdrag året runt. Genrebild.
I Stockholms län finns nio polisbåtar och i Västra Götaland tre. De används för patrullering och spaningsuppdrag året runt. Genrebild. Foto: Hasse Holmberg

Sedan den första maj 2022 finns det krav på förarbevis för den som vill köra vattenskoter.

– Vi har haft ett bra samarbete med Kustbevakningen i frågan och hoppas kunna fortsätta att arbeta tillsammans, sa Lars Hedelin, polisens presstalseperson till tidningen i april 2022.

Stor ökning av förarbevis för vattenskotrar – det händer om du åker fastNu krävs förarbevis för vattenskoter – så många har fått i Värmland

De senaste somrarna har myndigheterna samverkat på just Vänern, för att motverka onykterhet till sjöss, hastighetsöverträdelser, buskörande båtar och vattenskotrar.

”Många är missnöjda”

Enligt Lars-Göran Kring är båtförbunden dock kritiska till att Kustbevakningen får hantera polisärenden, trots att de ofta saknar befogenheter.

I medborgarförslaget skriver författarna:

När kustbevakningen ingriper mot en båtägare så måste de i de flesta fall tillkalla polis. Om ingripandet sker vid kusten kan en polisbil tillkallas, men sker ingripandet på någon av Vänerns många öar så behövs tillgång till båt för polisen. Närmaste polisbåt finns i Göteborg! Det känns inte tillfredsställande!”

Enligt Lars-Göran Kring har många medlemmar klagat över saknaden av en regelbunden polisnärvaro på Vänern.

– Och vi har ex antal båtklubbar under oss och över 13 000 medlemmar. Många är missnöjda över att det inte finns någon som kollar upp hur sjölivet fungerar, säger han och fortsätter:

– Behöver man en polisbåt så ska den alltså komma ända från Göteborg. Då ska den gå tio knop i Göta älv upp och sen ska den slussas i alla slussarna, det tar ju nästan en hel dag.

Vill se polisbåt nästa år

I slutet av medborgarförslaget efterfrågar båtförbunden en polisbåt, som patrullerar på ett rullande schema året om.

Vi vill att kommunerna och regionerna samt polismyndigheterna runt om ser till att en polisbåt placeras i Vänern till båtsäsongen 2023”.

– Visserligen har vi skrivit 2023, och det är optimalt men inget vi kan hoppas på, utan det är mest för att vi vill dra igång en diskussion på riktigt, förklarar Lars-Göran Kring.

Polisens krafttag mot sjöbusetKraftsamlingen: så många sjöbusar har bötfällts hittills

Artikeltaggar

BåtarKustbevakningenLars HedelinMedborgarförslagRegion VärmlandSamhälleTrafikVänernVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.