Hoppa till huvudinnehållet

Regionposterna fördelade – politiken blir dyrare

Publicerad:
Regionfullmäktige har fördelat ordförandeposter efter valet. Bilden är tagen vid ett möte med det tidigare regionfullmäktige. Foto: Helena Karlsson

Nu har Region Värmland beslutat hur de politiska posterna fördelas fram till nästa val.

Antalet regionråd ökar liksom kostnaden för politiken.

Och det blir en klar mansdominans i ledningen både för regionstyrelsen och regionfullmäktige.

Nu är det klart vilka som blir ordföranden för regionstyrelsen och regionfullmäktige fram till nästa val. Besluten fattades av regionfullmäktige på onsdagen.

Åsa Johansson (S) blir ny ordförande i regionstyrelsen. Tidigare ordföranden Fredrik Larsson (M) blir vice ordförande och Tobias Eriksson (S) blir andre vice ordförande.

Kenneth Johannesson (S) utsågs till ordförande i regionfullmäktige. Per-Samuel Nisser (M) är vice ordförande och Gert Raiml (V) är andre vice ordförande.

Fler regionråd

Regionfullmäktige har också beslutat att öka antalet regionråd från tolv till tretton. Alla regionrådstjänster är på halvtid, enligt Åsa Johansson (S), ny ordförande för regionstyrelsen. Ökningen gör att ännu en halvtidstjänst som politisk sekreterare tillkommer.

Socialdemokraterna får fyra regionråd, Centerpartiet ett, Vänsterpartiet ett, Moderaterna två, Kristdemokraterna ett, Liberalerna ett, Sverigedemokraterna två och Sjukvårdspartiet i Värmland får ett.

Vad tänker du om att ni är såpass många?

– Det var förra mandatperioden man bestämde att ha den här fördelningsmodellen, där varje parti får ett halvtidsregionråd för varje påbörjat tiotal mandat i fullmäktige, säger Åsa Johansson (S), nyvald ordförande i regionstyrelsen.

Att man inte förändrat systemet beror på det var för ont om tid efter att det nya styret blev klart, säger hon.

Åsa Johansson (S). Arkivbild.
Åsa Johansson (S). Arkivbild. Foto: Lisa Olaison

Enligt Åsa Johansson ligger totalkostnaden för politiken i Region Värmland ungefär i mitten jämfört med andra regioner i landet.

Modellen gör att majoriteten får sex regionråd och oppositionen sju. Nu kommer en beredning att tillsättas för att se över ordningen inför nästa mandatperiod.

Arvodesnivån för regionråden är 50 procent av arvodet för riksdagsledamöter, vilket motsvarar knappt 36 000 kronor i månaden. Den nivån är oförändrad sedan tidigare.

Men de som jobbar heltid tjänar lika mycket som riksdagsledamöter. Enligt Åsa Johansson kommer det att handla om sex personer i majoriteten och tre i oppositionen.

Mansdominerat

Av de sex personer som kommer att leda arbetet i regionfullmäktige och regionstyrelsen är Åsa Johansson den enda kvinnan.

Hur kommer det sig?

– Det är olika partier som nominerar. Vi som socialdemokrater har nominerat ordförande till både fullmäktige och regionstyrelsen och där har vi nominerat en kvinna och en man.

Vilka signaler skickar det till värmlänningarna tycker du?

– Jag tycker det är tråkigt att det blir så.

Hon säger att det beror på att olika partier nominerar och inte förhandlar med varandra om könsfördelningen på kandidaterna.

I december utses ordföranden för regionens nämnder och om fler kvinnor väljs då kan bilden bli annorlunda.

Förändringarna i antal regionråd och politiska sekreterare bedöms öka kostnaderna med 975 000 kronor om året. För att finansiera det minskas medlen som står till regionstyrelsens förfogande med motsvarande belopp.

Regionfullmäktige beslutade också om skattesatsen för nästa år. Den blir oförändrat 11,68 öre per skattekrona.

Partierna överens – de får tunga poster i Region VärmlandDärför byter C sida i regionen – alternativet: ”Då blir det en ökenvandring”Så ska Åsa Johansson (S) styra Region Värmland med nya namnlösa koalitionen

Artikeltaggar

Åsa JohanssonBeslutFredrik LarssonKenneth JohannessonPer-Samuel NisserPolitikRegion VärmlandTobias ErikssonValVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.