Hoppa till huvudinnehållet

Mästarteamet vill ha mer – kan fixa ännu en total VM-pallplats

Publicerad:
Johan Kristoffersson backar upp teamkamraten Ole Christian Veiby i kampen om silver och brons i sista VM-deltävlingen under helgen.
Johan Kristoffersson backar upp teamkamraten Ole Christian Veiby i kampen om silver och brons i sista VM-deltävlingen under helgen. Foto: QNIGAN

Två mästartitlar är i hamn för Kristofferssonsteamet.

Men det kan bli ytterligare en total pallplats under avslutningen i Tyskland.

Rallycross-VM går i mål med enkeltävling på klassiska Nürburgring lördag–söndag.

De två största målen är redan uppfyllda genom Johan Kristofferssons förartitel, den femte i ordningen och första med elbil, och teamtiteln.

Kampen om de två återstående pallplatserna i förarmästerskapet finns dock kvar.

– Ett litet jobb återstår, att dra i land en medalj, säger Ole Christian Veiby i ett pressmeddelande.

Den 26-årige norske rallystjärnan har gjort en stark säsong i rallycrossåterkomsten och har chans på sammanlagt silver.

Timmy Hansen ligger tvåa på 123 poäng, Niclas Grönholm trea på 114 medan Kevin Hansen och Ole Christian Veiby är lika på 112.

– Det blir spännande, men när bilen har fungerat har jag varit på pallen i alla tävlingar, så chanserna bör vara goda, tror Veiby.

Han debuterar på Nürburgring, men ser inte det som något problem.

– De andra har inte så stor erfarenhet där heller och jag hoppas få lite hjälp av world champion Kristoffersson.

– Jag ska köra så fort det går, så att de andra kan få titta på mina data, säger Johan Kristoffersson, som också lite smått kan börja förberedelserna inför nästa år med sin Volkswagen RX1e.

– Vi kommer att testa en del saker på min bil, sånt vi inte har vågat göra tidigare när inte mästerskapet har varit avgjort. Det ska bli riktigt intressant.

Kristoffersson får också lite ny utmaning på banan. I säsongens sista tävling hoppar europamästaren Anton Marklund in i Muennich Motorsports bil och så blir det premiär för GCK Motorsports nostalgiinspirerade Lancia Delta med Guerlain Chicherit bakom ratten.

– Kul att få se den bilen och att Anton kommer in lyfter mästerskapet.

Teamchefen i KMS ser också positivt på nytillskotten.

Ole Christian Veiby ligger delad fyra inför finalen, bara en poäng från brons och elva från silver.
Ole Christian Veiby ligger delad fyra inför finalen, bara en poäng från brons och elva från silver. Foto: QNIGAN

– Kul att det händer saker i mästerskapet. Marklund är verkligen värd den här chansen efter sin mästartitel i EM, säger Tommy Kristoffersson, som känner av ett kraftigt ökat intresse för det nya elbilsmästerskapet inför säsong två.

– Vi har redan fått ett flertal riktigt seriösa förfrågningar om att bygga bilar.

Kristoffersson senior har sin mest intensiva del av arbetsåret framför sig.

– När vi nu har säkrat två titlar så gäller det att titta framåt. Vi går ur den här säsongen och in i nästa med stor stolthet, men man kan aldrig vara säker på framtiden.

Tredjeföraren Gustav Bergström går en egen kamp mot Klara Andersson för att bli bästa nykomling i rallycross-VM.

– Chanserna är goda eftersom jag leder den kampen, men vi får se vad som händer, säger Gustav. Jag vet ungefär hur banan går, men inte så mycket mer, säger 19-åringen från Stockholm, som har imponerat stort under sin debutsäsong.

Artikeltaggar

Anton MarklundBarcelonaBauhausGimonäs CKGustav BergströmJohan KristofferssonMedaljerMotorsportNürburgringOle Christian VeibyRallycrossTommy KristofferssonTysklandVolkswagenVolkswagen Dealerteam

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.