Hoppa till huvudinnehållet

Larmet från lanthandeln: ”Kanske inte klarar vintern”

Publicerad:
Son och mor, Tommy Sandström och Marina Sandström, driver Värmskogs lanthandel tillsammans sedan fyra år. Men framtiden är oviss just nu för butiken.
Son och mor, Tommy Sandström och Marina Sandström, driver Värmskogs lanthandel tillsammans sedan fyra år. Men framtiden är oviss just nu för butiken. Foto: Privat

Klässbols lanthandel har gått i konkurs.

Nu vädjar lanthandeln i Värmskog om att bygden behöver sluta upp – för att inte de också ska gå i graven.

– Om folk inte handlar kommer vi nog inte klara vintern, säger Tommy Sandström, butiksägare.

Under tisdagen meddelade Klässbols lanthandel Nära dej i Arvika kommun att de har gått i konkurs – via sin Facebooksida.

Ett besked som Värmskogs lanthandel i Grums kommun reagerat på – och går ut med en uppmaning till sina kunder.

”Vi skriver detta ärligt för att inte behöva gå samma väg som i Klässbol. Risken finns om bygden inte sluter upp!” skriver Värmskogs lanthandel på sin Facebooksida.

Till NWT förklarar butiksägare Tommy Sandström att med allt som händer i världen just nu är situationen tuff för deras verksamhet.

– Vi känner att vi måste uppmana bygden att om man inte handlar så kommer vi nog inte att klara vintern, säger Tommy Sandström.

”Handlar bara om ett par hundra för att det ska gå runt”

De större matbutikerna på de större orterna plockar nästan alla kunder.

– Vi har flera fantastiska kunder som väljer att handla allt hos oss, men vi märker också att en del väljer bort oss helt och hållet. Trots att vi har samma eller bättre priser på frukt och grönt. Vi är oroliga att vi inte ska ha någon butik kvar till våren, säger Tommy Sandström.

Han har full förståelse för att folk tänker till extra för sin plånbok nu – men det behövs inte mycket för att få handeln att gå runt, menar han.

– Det handlar inte om att vi behöver kunder som handlar för flera tusen i månaden, utan det räcker med fler kunder som handlar för ett par hundra bara för att det ska gå runt.

Värdet med att ha en lanthandel på en ort som Värmskog är stor, tror Tommy Sandström.

– Det ger en levande landsbygd som håller uppe priset på villor till exempel. Jag tror att Värmskog som by kommer att få ett lägre värde om inte lanthandeln finns kvar.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunButikerEkonomiGrums kommunHandelKlässbolKonkurserLandsbygdVärmskog

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.