Hoppa till huvudinnehållet

Kirurgens larm efter de ökade A-traktorolyckorna: ”Vi har haft flera fall”

Publicerad:
Reporter Viktor Sunnemark
Viktor Sunnemark
viktor.sunnemark@nwt.se
Maria Wikström, överläkare i kirurgi, akut- och traumasektionen på Centralsjukhuset Karlstad, larmar om att A-traktorolyckorna ökar.
Maria Wikström, överläkare i kirurgi, akut- och traumasektionen på Centralsjukhuset Karlstad, larmar om att A-traktorolyckorna ökar. Foto: HP Skoglund

Olyckorna med A-traktorer har mer än fördubblats i Värmland.

Överläkaren Maria Wikström som vårdat flera svårt skadade oroas av utvecklingen.

– Varenda tonåring som skadas är en för mycket, säger hon.

Under 2020 kom nya regler för A-traktorer som gjorde det lättare att bygga om fordonen. Nu kunde vilken bil som helst göras till en A-traktor med mindre ingrepp.

Det har lett till att allt fler nya, fräschare bilar blivit ungdomarnas vrålåk. Som en följd av detta har antalet A-traktorer ökat radikalt, och också manipulationen.

I oktober 2022 finns det över 2 800 A-traktorer i Värmland, nästan 1 000 fler än 2020.

Karlstad och Arvika är de kommunerna där flest A-traktorer finns.

Men olyckorna har också ökat – stort. De senaste åren har antalet olyckor mer än fördubblats i Värmland, enligt Transportstyrelsens statistik.

I Sverige totalt sett skedde 368 olyckor 2021, vilket är en ökning med över 100 från 2020.

Kirurgen Maria Wikström, som är överläkare på akut- och traumasektionen på Centralsjukhuset, oroas av utvecklingen.

– Den totala ökningen i landet är tydlig och klar. Vi har haft flera fall den här sommaren på Centralsjukhuset, säger hon.

Även om det är inte jättemånga till antalet skadade ungdomar som kommer in på CSK efter A-traktorolyckor, så har de procentuellt ökat stort de senaste åren, förklarar Maria Wikström.

– Varenda tonåring som blir skadad är en för mycket, säger hon och fortsätter:

– Vi får ta hand om de som skadats i olyckor här i Värmland, men även om folk härifrån skadat sig i andra delar av Sverige får de sin eftervård hos oss.

”Några ungdomar har vi behövt skicka till universitetssjukhusen för att de krävt komplicerad vård”, säger Maria Wikström, överläkare.
”Några ungdomar har vi behövt skicka till universitetssjukhusen för att de krävt komplicerad vård”, säger Maria Wikström, överläkare. Foto: HP Skoglund

Det handlar ofta om unga tonåringar.

– Med alltifrån lindriga skador till svårare operationskrävande skador. Några ungdomar har vi behövt skicka till universitetssjukhusen för att de krävt komplicerad vård.

Det är ofta tydligt att de tonåringar som skadats har kört för fort, vittnar Maria Wikström om.

– De allra flesta som kommer in till hos har skador som man med största sannolikhet inte får om man har kört i 30. För att få så pass svåra skador måste det ha gått fortare.

Saknar tydligare krav på utbildningen

Maria Wikström är bekymrad och skrev tidigare i höst en uppmärksammad debattartikel i NWT på ämnet inför att Transportstyrelsens nya utredning skulle presenteras.

Ingen ökad hastighetsgräns, som Maria Wikström var rädd för att det skulle bli, föreslogs i utredningen. I stället bältes- och vinterdäckskrav, bland annat.

– Alla åtgärder som minskar risker för att tonåringar skadar sig är ett steg i rätt riktning. Det jag saknar är mycket tydligare krav på utbildningen.

Transportstyrelsen vill se ett ökat fokus på risker i utbildningen, och möjlighet till att göra den på fyra hjul, men Maria Wikström vill se tydligare krav.

Nya förslag på krav för A-traktorer.
Nya förslag på krav för A-traktorer.

Det har även höjts röster om ett totalförbud. Riktigt så långt vill inte Maria Wikström gå.

– Jag tycker att det är bra att vi får debatt om det här. Jag tycker man måste börja titta på vilka alternativa färdmedel som finns för ungdomar på landsbygden i dag. Samhället har ju ändrats väldigt mycket sedan EPA- och senare A-traktorerna började användas.

Maria Wikström fortsätter:

– I dag finns det ju många andra färdmedel som inte fanns alls, eller i samma utsträckning, tidigare. Föräldrar behöver fundera på hur man kan erbjuda alternativa färdsätt för sina ungdomar. Vad finns det för behov och hur skulle man kunna tillgodose dem på annat sätt?

Läs mer om A-traktorer:

Läs också

Artikeltaggar

A-traktorArvikaBilburen ungdomKarlstadKirurgiOlyckor och katastroferVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.