Nio av tio svenska bankchefer bedömer att konjunkturen kommer att försvagas. Dessutom kan det bli svårare för företag att få banklån. Det visar Almis låneindikator.
Almi företagspartners låneindikator är ett mått som förutsäger vart den svenska konjunkturen är på väg. Undersökningen baseras på telefonintervjuer med bankkontorschefer i hela landet.
Den senaste indikatorn visar att bankcheferna har en pessimistisk syn på konjunkturen. Den största skillnaden är att det är fler som tror att konjunkturnedgången blir betydlig.
– Jag delar den bilden tyvärr. Många företag har haft en osäker tillvaro under lång tid, men det har inte drabbat konsumenterna i så stor omfattning. Nu när krisen drabbar konsumenternas köpkraft påverkas fler branscher och på ett mer genomgripande sätt, vilket skapar ännu bredare osäkerhet, säger Anna Lundmark Lundbergh, vd på Almi Värmland i ett pressmeddelande.
Utlåningen kan minska
Fyra av tio bankchefer bedömer att det har blivit svårare för bankens företagskunder att få lån, jämfört med tidigare kvartal. Resterande uppger att det är lika svårt.
För första gången på flera mätningar är det en viss andel som svarar att utlåningen kommer att minska betydligt.
Almi lånar ut mer
Almi Värmlands egen utlåning har å andra sidan ökat med drygt 20 procent i volym sedan föregående år och Almi Värmland spår att den egna utlåningen kommer att öka ytterligare.
– Vi bedömer att utlåningen kommer att öka utifrån Almis roll att komplettera bankers utlåning och dela risk i en situation där banker kan behöva vara mer restriktiva, säger Anna Lundmark Lundbergh.
Resultatet i Låneindikatorn
Fyra av tio bankchefer bedömer att det har blivit svårare för bankens företagskunder att få lån jämfört med tidigare kvartal. Resterande uppger att det är lika svårt. Ingen bedömer att det har blivit lättare att låna.
Nio av tio bankchefer tror på en försvagad konjunktur det närmaste året.
Hälften av dessa tror på en betydlig försvagning under det närmaste året, medan den andra hälften tror att konjunkturen försvagas något.
Tidigare kvartal och under mars 2020 trodde cirka 70 procent på en försämrad konjunktur och enbart fyra procent trodde på en betydlig nedgång under det närmaste året.
Satsar på hållbarhet
Almis gröna lån, vars syfte är att bidra till en grön omställning, har blivit allt mer efterfrågat i Värmland.
”Det är inte enbart på grund av högre energipriser, fokus på hållbarhet är större än så. Därutöver ser många en möjlighet i att bli mer attraktiva som arbetsgivare – en viktig konkurrensfaktor när det råder kompetens- och arbetskraftsbrist. Ökad medvetenhet om sociala hållbarhetsfaktorer har också bidragit till ett stärkt intresse för frågorna.” skriver Almi.
– Vårt lån för grön omställning utgör nu en femtedel av den totala utlåningen, vilket är högre än genomsnittet i landet, säger Anna Lundmark Lundbergh.
Fotnot: Almi AB ägs av staten och är moderbolag i en koncern med 16 regionala dotterbolag och underkoncernen Almi Invest. De regionala dotterbolagen ägs till 51 procent av moderbolaget och till 49 procent av regionala ägare och erbjuder lån och affärsutveckling. Almi Invest investerar riskkapital i företag med tillväxtpotential.