Hoppa till huvudinnehållet

Edaprofilen Kicki ständigt aktuell: ”Poppar som popcorn”

Publicerad:
Kicki Lövås är ett välkänt ansikte för många Edabor. Hon driver frisörsalong, men är också aktiv inom många andra områden.
Kicki Lövås är ett välkänt ansikte för många Edabor. Hon driver frisörsalong, men är också aktiv inom många andra områden. Foto: Kerstin Herö

Hon dyker upp lite överallt, i många sammanhang, ständigt med nya idéer som rör sig i huvudet.

"Det poppar som popcorn".

Och vid 45 års ålder förverkligade hon en dröm från ungdomsåren och utbildade sig till frisör.

– Det är aldrig för sent för nånting, säger Kicki Lövås som driver Fröken Lövås, en frisörsalong och inredningsbutik i en och samma lokal på Charlottenbergsvägen.

Just nu håller hon på att flytta, både privat till ny lägenhet och sitt företag som hon vill ha närmare centrum.

– Jag har fått en ny lokal på Järnvägsgatan från den 1 januari.

Så för närvarande är det "muskler och kartonger" som gäller förklarar hon.

Kicki Lövås är ett välkänt ansikte för många. Som en röd tråd genom hennes liv går intresset för resor, event, marknadsföring, handel och företagsamhet och det har styrt vad hon kommit att jobba med, men också vad hon engagerat sig i på fritiden.

– Jag tycker det är kul att serva människor, jag vill att de runt omkring mig ska ha det gott och roligt.

Fullt av idéer

Hon har jobbat inom resebranschen, som mäklare, arrangerat ”upplevelsepaket” till företag, drivit "Kalles loge", lockat turister till Valfjället, startat en popup-butik, jobbat på Thermias marknadsavdelning i Arvika, varit en av initiativtagarna till ett nytt kvinnligt nätverk i Eda kommun och till aktivitetsgruppen Charlottenbergs centrum som vill få mer liv och rörelse på Storgatan.

– Många tycker nog att jag rör i mycket och hattar hit och dit. Men det är sån jag är. Jag vill gärna dra igång saker. Jag blir ivrig. Det kanske blir fel ibland, men då har jag i alla fall provat.

Hon tycker det är svårare att tala om vem hon är, än vad hon gör.

– Jag vill vara en motor som sätter igång saker, inte synas så mycket själv.

Men huvudet är alltid fyllt av idéer.

– De poppar som popcorn.

Kicki Lövås är på väg att flytta sin verksamhet från Charlottenbergsvägen till Järnvägsgatan.
Kicki Lövås är på väg att flytta sin verksamhet från Charlottenbergsvägen till Järnvägsgatan.

Kicki Lövås är född och uppväxt i Charlottenberg. Skoltiden tillbringade hon på gamla Tallmoskolan som låg precis där shoppingcentret ligger idag.

– När jag gick ut nian ville jag bli frisör. Men jag tyckte mycket annat var roligare än skolan då, så jag hade inga höga betyg, och kom inte in.

Men 30 år senare tog hon igen det. Bakgrunden var inte den bästa, en jobbig skilsmässa. Men det gjorde att hon bestämde sig för att satsa på något bara för sin egen skull, något som hon verkligen ville göra.

– Jag sökte till en privat frisörskola i Trollhättan och kom in.

Hon bodde i ett hyrt rum på tolv kvadrat, utan kök, i Vänersborg och pendlade till Charlottenberg de dagar hon inte behövde vara på plats i skolan.

–Det gav mig så mycket, jag växte otroligt.

Stortrivs med frisöryrket

För ett och ett halvt år sedan var hon klar som frisör. I framtiden är det frisöryrket hon tänker satsa på och den del av hennes företag, ”Fröken Lövås”, som omfattar inredningsbutiken tänker hon upphöra med.

– Det tar för mycket tid och är för mycket jobb.

Jobbet som frisör stortrivs hon med. Det passar även hennes personlighet som innehåller ett visst mått av otålighet.

– När utmaningarna ebbar ut, då går jag vidare.

Så känner hon aldrig inför frisörjobbet säger hon.

– När kunden sätter sig i stolen känns det som att jag fått en skatt här. Alla kunder är unika, det tar aldrig slut. Det är kul med färg och nya frisyrer. Roligt att se förändringen.

– Jag har alltid klippt mina barn och gubbar och när min son fick veta att jag skulle utbilda mig till frisör sa han: ” Då kanske du lär dig att göra mer än en frisyr”.

När hon var dryga 40 förverkligade Kicki Lövås sin dröm från tonåren och utbildade sig till frisör.
När hon var dryga 40 förverkligade Kicki Lövås sin dröm från tonåren och utbildade sig till frisör.

2014 köpte Kicki Lövås och hennes dåvarande man en gård i Norra Ämterud, norr om Charlottenberg, av Karl Adolfsson, som var på väg att flytta. Han var mer känd som Skrot-Kalle och gick bort hösten 2019.

– Den gården var en dröm. På gården fanns en lada som vi renoverade och gjorde i ordning. Vi började med en påskbazar och det kom massor av folk.

De fortsatte sen med egna evenemang och hyrde även ut logen till bröllop, konfirmationer och andra fester. Något år senare utökade de verksamheten ytterligare och startade en gårdsbutik med inredning och café.

Parallellt hade hon en projektanställning för Valfjället skicenter med uppgift att marknadsföra Valfjället och stugbyn.

Var får du all energi ifrån?

– Jag vet inte. Min personlighet kanske. Jag trivs som bäst när jag har som mest att göra. Jag har alltid haft mycket på gång.

Känner du dig aldrig sliten?

– Jo, tills jag kommer på nåt nytt. Om något inte gått så bra blir jag sliten. Men om nåt går dåligt försöker jag alltid hitta nya vägar och lösningar.

Och hon kan hänga i soffan och bara ta det lugnt ibland också.

– Jag ger så mycket under veckorna så på helgerna blir jag eremit, då återhämtar jag mig.

Med avslagen mobil, musik och serier på tv, gärna drama om kärlek eller deckare.

De veckor hon har den tioårige sonen hos sig blir helgerna lite mer aktiva. Kicki Lövås är även mamma till tvillingar, en pojke och en flicka i 20-årsåldern som inte bor hemma längre.

Skinn på näsan

Efter gymnasiet på handelsprogrammet gjorde hon ett år som utbytesstudent i USA genom Eda- Eidskog Rotaryklubb. Resan gick till Alaska och det året kom att betyda mycket för henne. Bortsett från allt hon fick se av landet under tiden, med höjdpunkter som några veckor i Kalifornien och nyår på Hawaii, utvecklade det henne som person och Charlottenberg blev för litet just då, när hon återvände.

– Jag hade fått mer skinn på näsan. Jag flyttade till Oslo.

Hon började i resebranschen och under den tiden reste hon också mycket.

– Jag är väldigt glad för allt jag rest och gjort.

Efter att ha träffat tvillingarnas pappa flyttade hon tillbaka till Charlottenberg och fortsatte i resebranschen, men nu i Kongsvinger. Sen följde några år som mäklare i Norge och efter det en period på Thon Hotel, som det hette då, med att ordna event för större företag.

Kicki Lövås berättar gärna om det relativt nystartade kvinnliga nätverket i Eda kommun som har en egen Facebooksida med 73 medlemmar.

– Fredag, en gång i månaden, har vi frukostträff på hotellet, då kommer de som kan.

Men nätverket arrangerar även föreläsningar kvällstid.

Den gamla orgeln har stått i en lada och skulle slängas. Men istället hamnade den hos Kicki Lövås som använder den som kassadisk i butiken och frisörsalongen.
Den gamla orgeln har stått i en lada och skulle slängas. Men istället hamnade den hos Kicki Lövås som använder den som kassadisk i butiken och frisörsalongen.

”Smällkaramellerna” är en sida på Facebook och Instagram som hon driver tillsammans med Anne Gillberg. För ett par år sedan tog de initiativ till en popup-butik, Bygdas Bazar, som drevs i de lokaler som Kicki Lövås har sin butik i dag. De ville samla företagare, organisationer, hantverkare med flera aktörer som skulle kunna erbjuda både produkter och tjänster. Men pandemin gjorde att verksamheten inte blev så långvarig. Men vänskapen bestod.

– Hon är mitt bästa bollplank och vi har blivit bästa vänner.

Inför jul

På Smällkaramellernas sidor på sociala medier berättar de om händelser under sina måndagsresor, när de åker runt i Värmland och Hedmark och säljer annonser för ett norskt gratismagasin.

– Jag tycker marknadsföring är skitkul. Nu väntar en hektisk tid med handel och marknader inför jul.

Hon ska själv delta på flera julmarknader. Som en av de aktiva inom gruppen ”Charlottenbergs centrum” är hon med och arrangerar evenemanget ”Julgata”, med marknad och underhållning på Storgatan den 11 december. Det ser hon fram emot.

– Vi har en känd jultomte som kommer att vara med.

Och som alla redan förstått så avslöjar hon inte vem det är.

Artikeltaggar

BarnButikerCharlottenbergEda kommunFacebookFamiljHandelInstagramStorgatanThermiaValfjället

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.