Hoppa till huvudinnehållet

Väljer ny teknik: ”Slut på pruttlukten i Sunne”

Publicerad:
En luktförstörare ska installeras i detta pumphus för avloppsvatten, och därmed ta bort odören helt, enligt Sunne kommun.
En luktförstörare ska installeras i detta pumphus för avloppsvatten, och därmed ta bort odören helt, enligt Sunne kommun. Foto: Karina Johansson

En och annan har nog reagerat på lukten från den lilla, röda tegelbyggnaden på Mejeriängen vid kajen i Sunne.

Nu ska kommunen installera en luktförstörare.

– Då är det slut på pruttlukten på Mejeriängen, konstaterar samhällsplanerare Mikael Persson.

Anders Stenberg som jobbar på tekniska kontoret berättar att den röda tegelbyggnaden är en av Sunnes största pumpstationer för avloppsvatten. Cirka 800 kubik passerar varje dygn, och i dagsläget är avluftningen ett rör rakt ut genom väggen.

Nu tänker man förbättra tekniken.

– Vi ska installera en luktförstörare. Det är en maskin som med hjälp av ozon, ultraljud och aktivt kol gör att det inte luktar någonting. Vi har sedan tidigare en sådan på Solbacka där vi haft problem och där känns ingen lukt alls. Det har funkat jättebra, berättar han.

Att åtgärden görs just nu, är delvis en förebyggande åtgärd då det byggs på Nilssontomten. Dessutom har kommunen byggt en ny brygga nere vid vattnet och detta innebär att det kommer att röra sig mer människor i området.

Innan luktförstöraren installeras, ska tegelbyggnaden få träfasad för att bättre smälta in i miljön.

Artikeltaggar

ÅtgärderMejeriängenMikael PerssonNilssontomtenSunneSunne kommunTeknikTeknik och vetenskapVA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.