Unga hänger i obemannad butik – nu införs 18-årsgräns nattetid

Publicerad:
Mattias och Johanna Bergström Brunk driver Ica Nära Allköp Likenäs. Nu storsatsar de på dygnetrunt-öppet. Foto: Privat

Sedan i början av året finns en obemannad butik på Ica Nära Allköp i Likenäs. Nu har det visat sig att butiken blivit en plats där ungdomar hänger kvällar och nätter.

I veckan införs en 18-årsgräns när butiken är obemannad.

– Det stora problemet är att ungdomarna inte har någonstans att vara, säger Johanna Bergström Brunk.

Den nya obemannade butiken i Likenäs kommer att få en 18-årsgräns nattetid.

– Det har att göra med att vi haft lite stök samt snatterier på nätterna, där de som ”stökat” varit kring och under 16 år. Vi har ganska stor förståelse för att det händer såna här saker, eftersom vår butik är det enda stället det går att ”hänga på” kvällstid/nattetid häruppe i dalen. Det behövs verkligen en mötesplats för tonåringar häruppe, men vi tycker inte att butiken är en lämplig sån plats, och därför väljer vi att stänga den för minderåriga under nattetid.

Därför blomstrar företagandet – på Värmlands mest glesbefolkade platsIca i Likenäs börjar med dygnet runt-öppet

Så skriver Ica Nära Allköp på sin Facebook-sidan och det är Ica-handlarna Johanna och Mattias Bergström Brunk som ligger bakom inlägget.

– Det har inte varit jättestora problem. Det stora problemet är att ungdomarna inte har någonstans att vara. Och då blir butiken ett ställe där man samlas, säger Johanna Bergström Brunk till NWT.

Vi vill väldigt varmt välkomna alla tonåringar hit under våra bemannade öppettider, och tänker att vi istället för att vara en ”hängplats” nattetid kanske kan vara en bra första arbetsplats eller praktikplats
Johanna Bergström Brunk, Ica Nära Allköp Likenäs

– Det har inte varit några allvarliga saker som hänt. Lite småstök bara. Framförallt att det blir en ”hängplats” som det absolut inte är avsett att vara. Det är väldigt lite snatteri, små bus-streck. Det är absolut inget som varit i större utsträckning. Och jag vill verkligen inte racka ned på ungdomarna.

Till NWT är hon noga med att poängtera det som också skrivs i Facebook-inlägget:

– Vi vill väldigt varmt välkomna alla tonåringar hit under våra bemannade öppettider, och tänker att vi istället för att vara en ”hängplats” nattetid kanske kan vara en bra första arbetsplats eller praktikplats. Ni är viktiga för dalen och vi vill gärna bidra med andra saker som skapar värden för er här.

Nu efterlyser hon en lokal där ungdomarna i Likenäsområdet kan hålla till.

– Det är det som är ”taken”, en plats för ungdomar att vara på. Det är vi gärna med och driver, för det tycker vi är viktigt.

18-årsgränsen införs i slutet av veckan.

Artikeltaggar

ButikerHandelIca Nära LikenäsJohanna Bergström BrunkMattias Bergström Brunk

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare