Hoppa till huvudinnehållet

Rektorn om att betala miljonskadeståndet: ”En summa jag kan hantera”

Publicerad:
Andreas Wargclou startade Karlstads globala gymnasium hösten 2021.
Andreas Wargclou startade Karlstads globala gymnasium hösten 2021. Foto: Tommy Andersson

Han stämdes av sin tidigare arbetsgivare efter att han startade ett nytt gymnasium.

Nu ska Andreas Wargclou betala flera miljoner i skadestånd till skolkoncernen Academedia.

– Det är klart att det är mycket pengar men det innebär att jag kan fokusera på framtiden i stället, säger Andreas Wargclou.

Beskedet att Andreas Wargclou, då rektor på Klara teoretiska gymnasium i Karlstad, tog med sig 21 av skolans sammanlagt 22 lärare samt en stor del av eleverna till nystartade gymnasieskolan Karlstads globala gymnasium slog ned som en bomb i skolvärlden i april förra året.

Skolkoncernen Academedia – som fram till dess var Wargclous arbetsgivare – såg beskedet som en krigsförklaring.

Det ledde till en uppmärksammad gryningsräd där kronofogden sökte igenom Wargclous bostad en tidig morgon i september förra året samtidigt som han blev stämd för upphovs- eller varumärkesintrång.

Efter en lång rättslig process har parterna nu landat i en förlikning.

Mångmiljonskadestånd

Men det slutar i en kostsam affär för Andreas Wargclou – som tvingas betala flera miljoner kronor i skadestånd till Academedia.

”AcadeMedia väckte under september 2021 talan mot Andreas Wargclou för bland annat brott mot gällande kollektivavtal och anställningsavtal och yrkade på skadestånd Parterna har nu träffat en förlikning som innebär att Andreas Wargclou ska betala ett mångmiljonskadestånd till AcadeMedia”, skriver skolkoncernen i ett uttalande.

Och fortsätter:

”Genom förlikningen medger Andreas Wargclou att han har åsidosatt sin arbetsrättsliga lojalitetsplikt i förhållande till Klara, när han under pågående anställning startade upp Karlstads Globala Gymnasium.”

När NWT når Andreas Wargclou – som för tillfället befinner sig på en elevresa i Uganda – är han lättad över att hela processen fått ett slut.

– Man kan bara konstatera att det är en summa som jag kan hantera och båda parter tycker det är skönt att slippa arbetsdomstolen. Jag tror att båda parter är väldigt nöjda.

”Skönt att gå vidare”

Miljonbeloppet är redan betalt och han betonar att hela processen enbart rört honom som privatperson.

– Skolan ligger helt utanför det här och involveras inte överhuvudtaget. Det är klart att det är mycket pengar, men det blir även en otrolig frihet som jag inte haft under hela den här processen så det är skönt att lägga bakom sig, säger han.

Och fortsätter:

– Nu kan jag fokusera på framtiden i stället för att varje dag gå och fundera på det här. Det är väldigt skönt att bara vara rektor och familjefar.

Gryningsräd mot rektor efter massiv lärarvärvning: "Djupt illojalt”Globala gymnasiets rektor polisanmäld: ”Agerat brottsligt”Rektor Andreas Wargclou: ”Det är mycket i anklagelserna som inte stämmer”

Artikeltaggar

AcademediaArbeteArbetsgivareGymnasieskolanSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.