Hoppa till huvudinnehållet

Olaglig kartell står bakom de höga bränslepriserna?

Publicerad:
 Är det en slump att alla bolagen ”råkar” komma fram till samma summa vid exakt samma tidpunkt, för höjning, undrar insändarskribenten.
Är det en slump att alla bolagen ”råkar” komma fram till samma summa vid exakt samma tidpunkt, för höjning, undrar insändarskribenten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

”En kartell är ett olagligt samarbete mellan konkurrerande företag med avsikt att påverka konkurrensen på marknaden. Karteller leder till högre priser och sämre produktutbud till skada för konkurrensen, konsumenterna och samhällsekonomin. Företag som ingår i en kartell riskerar böter. Om du deltar i eller misstänker en kartell bör du anmäla det till Konkurrensverket.”

Så står det att läsa på Konkurrensverkets sida. Men då kan man ju fundera över ett och annat.

Bensinbolagens gemensamma höjningar som kommer titt som tätt, där alla bolagen höjer med samma summa samtidigt. Är inte detta en form av kartell? Eller är det en slump att alla bolagen ”råkar” komma fram till samma summa vid exakt samma tidpunkt, för höjning? Luktar illa i mina ögon. Men ansvariga i regerande ställning verkar inte ha kommit på tanken att detta kan vara en olaglig kartell.

När de höjer refererar de alltid till att priset på fat olja har ökat. Men det är ju inte bara höjningen per fat som konsumenten får betala, utan det kryddas på ytterligare. Hur förklaras annars att bolagen gör enormt mycket större vinster mot tidigare år?

En kontroll gällande olaglig kartellbildning vore nog på sin plats.

Leif

Artikeltaggar

DrivmedelInsändare