Hoppa till huvudinnehållet

Lars Mejern Larsson i biofilm om Quisling: ”En fängslande skildring”

Publicerad:
Lars Mejern är bland annat filmpolitisk talesperson för Socialdemokraterna och arbetar för att främja film- och tv-industrins arbete. Nu fick han kliva in en annan roll - som statist i det historiska dramat om nazisten och landsförrädaren Quisling.
Lars Mejern är bland annat filmpolitisk talesperson för Socialdemokraterna och arbetar för att främja film- och tv-industrins arbete. Nu fick han kliva in en annan roll - som statist i det historiska dramat om nazisten och landsförrädaren Quisling.

Bort med skägget och ny frisyr.

När politikern Lars Mejern Larsson medverkade i inspelningen av biofilmen "Quisling" fick han en insyn i det omfattande arbete som ligger bakom en filmproduktion.

Nu fortsätter han sitt arbete att underlätta för både inhemska och internationella filmbolag att arbeta i Sverige.

Politikern Lars Mejern Larsson, som bland annat är filmpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, vill underlätta för film- och tv-inspelningar. Tidigare i år besökte han den enorma filmindustrin Bollywood – Indiens motsvarighet till Hollywood – för att få en insikt i hur internationella produktionsbolag resonerar när de väljer sina inspelningsplatser. Just flera av Indiens filmbolag har under många år valt Schweiz på grund av fördelaktiga avtal, nu finns liknande förutsättningar i Sverige.

– Genom produktionsincitamenten kan vi få fler filmbolag att välja Sverige och Värmland för sina produktioner. Vi har ett fantastiskt kulturlandskap i Värmland som vi gärna visar upp. Indiska filmbolag söker nya inspelningsplatser, och varför skulle inte det kunna bli Värmland?

Lars Mejern Larsson på besök i Bollywood. Statyn föreställer den indiske regissören Yash Raj.
Lars Mejern Larsson på besök i Bollywood. Statyn föreställer den indiske regissören Yash Raj.

Med start i dag finns det möjlighet för produktionsbolag att genom Tillväxtverket ansöka om ekonomiska lättnader under förutsättning att inspelning sker helt eller delvis i Sverige.

– Den senaste Bond-filmen spelades delvis in i Norge, tack vare liknande incitament. Nu kan nästa Bond komma att spelas in Sverige eller Värmland tack vare de nya möjligheterna. Med filminspelningar följer klirr i kassan, arbetstillfällen och filmturism där jag ser enorma möjligheter.

Filmturism kan exemplifieras genom de stadsvandringar i Stockholm som besöker olika platser som är viktiga för handlingen i filmatiseringen av Stieg Larssons "Millennium"-trilogi.

– Jag ser liknande möjligheter för Värmland. Indier har vallfärdat till Schweiz för att besöka platser associerade med filmer.

Lars Mejern Larsson under inspelningen av ”Quisling”.
Lars Mejern Larsson under inspelningen av ”Quisling”. Foto: Privat

Medverkar i film om Quisling

För att få ytterligare inblick i filmbranschen medverkade Lars Mejern Larsson nyligen som statist i inspelningen av biofilmen "Quisling" som handlar om den norska nazisten och landsförrädaren Vidkun Quisling.

– Jag är med i flera scener som spelades in i Trollhättan.

Regissören Erik Poppe till höger, Lars Mejern Larsson framför del lilablå damhatten.
Regissören Erik Poppe till höger, Lars Mejern Larsson framför del lilablå damhatten. Foto: Privat

"Quisling" spelas av Gard B Eidsvold och regisserar gör Erik Poppe som senast var aktuellt med storfilmen "Utvandrarna". Filmen beskrivs som ett psykologiskt drama.

– En scen utspelar sig i en domstol där Quisling får sin dödsdom. Det var väldigt många förberedelser, jag fick åka dit en dag i förväg och de tog bort skägget och klippte mig i en tidstypisk frisyr. Varje detalj är så viktig! Kläder, skor – allt bygger på väldigt noggrann research.

Erik Poppe, till höger, har tidigare bland annat regisserat ”Utvandrarna”.
Erik Poppe, till höger, har tidigare bland annat regisserat ”Utvandrarna”. Foto: Privat

Biofilmen är en samproduktion mellan SF Studios och norska produktionsbolaget Paradox.

– Det var häftigt att få uppleva inspelningen, det var en stämning i rättssalen som gick att ta på. Erik Poppes engagemang och närvaro skapade verkligen en fängslande skildring.

"Quisling" väntas ha premiär hösten 2024.

Artikeltaggar

Erik PoppeFilmFilmerFilminspelningarIndienIndiskaLars Mejern LarssonNöje/KulturPolitikSchweizSocialdemokraternaTillväxtverketTVTV-serierVärmlands länVidkun Quisling

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.