Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatta problem för Värmlands badhus – flera blir försenade: ”Kostar även mer”

Publicerad:
Bygget av Filipstads nya simhall är i full gång. Däremot står den inte färdig till det datum som från början planerades, utan flyttas fram över ett kvartal. Även Hällefors och Årjängs nya simhallar är försenade.
Bygget av Filipstads nya simhall är i full gång. Däremot står den inte färdig till det datum som från början planerades, utan flyttas fram över ett kvartal. Även Hällefors och Årjängs nya simhallar är försenade. Foto: Göran Persson

Senast i onsdags kom beskedet att Hammarö kommun stänger ned badhuset på obestämd framtid.

Nu fortsätter problemen när majoriteten av de nya simhallarna i Värmland antingen blir försenade eller bräcker budgeten.

Under den senaste tiden har det ena problemet avlöst det andra i simhallarna. Under veckan stängde Hammarö badhus efter en upptäckt vattenläcka. Hur länge det ska hållas stängt är ännu inte bestämt. Haveriet fortsätter nu när de flesta av länets simhallar som byggs, och renoveras, blir försenade eller överstiger budgeten.

Fyra simhallar

Tidigare har det rapporterats om förseningen av Hällefors nya simhall. Nu flyttas även invigningen av Filipstads simhall fram, drygt ett kvartal. Just nu gjuts plattan som ska vara i botten av simhallen.

– Vi behövde spränga mer än vad man trodde, och det kostar även mer, säger Åsa Hååkman Eriksson (S), Kommunstyrelsens ordförande i Filipstad.

Hålls budgeten till 190 miljoner kronor?

– Det vågar jag inte svara på ännu till hundra procent. Min uppfattning är det ligger hyfsat nära, säger Åsa Hååkman Eriksson.

Åsa Hååkman Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Filipstads kommun berättar om den nya simhallen som kommer att bli försenad. I det nya badhuset kommer det bland annat att finnas könsneutrala omklädningsrum och en multipool med möjlighet till filmvisning.
Åsa Hååkman Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Filipstads kommun berättar om den nya simhallen som kommer att bli försenad. I det nya badhuset kommer det bland annat att finnas könsneutrala omklädningsrum och en multipool med möjlighet till filmvisning. Foto: Filip Kowalski

Den simhall som byggs i Årjäng försenas med två månader. Där reser man just nu stommen till anläggningen.

– Vi kom igång två månader senare än tänkt på grund av olika processer, så hela tidsramen är framskjuten.

– Det fanns en peng avvarad för oförutsedda utgifter, den har vi tagit ungefär en tredjedel av, säger Stefan Sköld, chef för kultur- och fritidsavdelningen i Årjäng.

I Deje följer byggnationen däremot den tidsplan som sattes upp från början, men där har istället budgeten överskridits – med fyra miljoner kronor.

– Den negativa prognosen beror på de höjda kostnaderna i omvärlden, säger Per Lawén (S), kommunstyrelsens ordförande i Deje.

I början av året togs det första spadtaget för Dejes nya simhall, som än så länge följer den utsatta tidsplanen. Däremot är budgeten spräckt med fyra miljoner kronor.
I början av året togs det första spadtaget för Dejes nya simhall, som än så länge följer den utsatta tidsplanen. Däremot är budgeten spräckt med fyra miljoner kronor. Foto: HP Skoglund

Sedan en tid tillbaka har Värmlands simhallar kantats av en hel del motgångar. Utöver förseningarna, och vattenläckan i Hammarö badhus, har det bland annat hittats svarta partiklar i Hagfors simhall. Sundstabadet i Karlstad tvingades stänga av sitt hopptorn, och Torsbybadet akutstängde sin vattenrutschbana för ett par veckor sedan, på grund av säkerhetsskäl.

Mysteriet med de svarta partiklarna i badhuset är löst: ”Känns jätteskönt”Simhallsbygget försenas - svårt få leveranser av visst material

Artikeltaggar

ÅrjängÅsa Hååkman ErikssonBostad och byggenByggnationByggprojektDejeFilipstadFriskvårdHagforsHammaröKarlstadKommunstyrelsenPer LawénPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.