Med en halv kilometer kvar på banan föll den äldre orienteraren helt plötsligt ihop.
Han hade drabbats av ett hjärtstopp.
Mannens lycka var att rätt person snabbt kom till undsättning – Lovisa Eklöf, också hon deltagare i tävlingen. Hon räddade mannens liv.
I lördags genomfördes den värmländska höstfinalen i orientering med Lången vid Sätterstrand på Hammarö.
Närmare 300 deltagare var med i tävlingen.
Lovisa Eklöf från Örebroklubben Hagaby GoIF, som sprang i klassen D21 kort, var på väg mot den sista kontrollen när hon hörde mannen falla handlös till marken mot asfalten.
– Jag hade just passerat honom när han föll. Jag förstod nästan direkt att det var fråga om ett hjärtstopp, berättar Lovisa.
Hon satte omedelbart igång hjärt- och lungräddning och ropade samtidigt på hjälp.
Ropen på hjälp hörsammades av Mattias Persson, tävlingsledare för Lången, som vid tillfället befann sig i närheten för att filma till den direktsändning på nätet som gjordes av tävlingen.
– Först uppfattade jag inte att det vara ett rop på hjälp, men när jag förstod det sprang jag för allt jag kunde dit, berättar han
Mattias ringde ambulans och stod i förbindelse med SOS medan Lovisa tog hand om mannen.
– Jag gjorde hjärtkompression under tre minuter innan han började ge livstecken, berättar Lovisa.
Efter det att Lovisa Eklöf lyckades återstarta mannens hjärta kvicknade han till ganska snabbt och kunde sedan stå på egna ben.
– Han var talbar men mindes ingenting av det som hade hänt, berättar Mattias Persson, som sedan ledsagade mannen till ambulans för vidare transport till Centralsjukhuset för närmare undersökning.
Den äldre mannen hade egentligen en osannolik tur att det var just Lovisa Eklöf som passerade honom när han drabbades av hjärtstilleståndet.
Lovisa är läkare vid universitetssjukhuset i Örebro.
Till saken hör också att hon bara några veckor tidigare gått en kurs på arbetet för att fräscha upp sina kunskaper om hjärt- och lungräddning, HLR.
– Det kunde jag förstås inte ana att den kunskapen så snart skulle komma till användning, säger Lovisa.
Mannen hörde senare av sig till arrangörerna via sin fru och ville tacka för den insats Lovisa och Mattias gjorde för honom – den insats som kom att rädda hans liv.
Varje år drabbas cirka 5000 personer av hjärtstopp utanför sjukhus. Runt 500 av dessa räddas till livet.
Den vanligaste orsaken till hjärtstopp hos vuxna, 70-80-procent av fallen, är hjärtinfarkt.
Tiden från det att hjärtstoppet inträffar till det att behandling sätts in är avgörande för om personer ska överleva. För varje minut som går minskar chansen att överleva med tio procent. Efter cirka 15 minuter utan behandling är döden i det närmaste oundviklig, enligt Svenska rådet för hjärt- och lungräddning.
I Örebro län har distriktsförbundet köpt in en hjärtstartare som följer med ut på orienteringstävlingarna.
– En mycket god investering. Fler borde följa efter med det, tycker Lovisa Eklöf