Hoppa till huvudinnehållet

Första rullstolsgungan i Karlstad: ”Hoppas att det ska inspirera”

Publicerad:
Albin Stefansson var först ut till den nya gungan när förmiddagsrasten tog vid på torsdagsmorgonen. Här tillsammans rektorn med Marie-Louise Elfstedt.
Albin Stefansson var först ut till den nya gungan när förmiddagsrasten tog vid på torsdagsmorgonen. Här tillsammans rektorn med Marie-Louise Elfstedt. Foto: Helena Karlsson

Eleverna på Hultsbergsskolan i Karlstad har fått kommunens första rullstolsgunga.

– Den är jättepopulär. Jag tror inte vi har någon som inte gillar den, säger rektorn Marie-Louise Elfstedt.

På den nya och tillgänglighetsanpassade skolgården kan nu Axel Stefansson, 9, Elvina Dautaj, 9, och Douglas Eklund, 11, leka på sina egna villkor.

Att leka med rullstol har tidigare varit svårt på Hultsbergsskolan i Karlstad. Här går 580 elever varav tolv elever tillhör särskolan och där använder merparten helt eller delvis rullstol.

– Vi har inte haft lika många som sitter i rullstol tidigare som vi har i dag, och därför har vi också känt att vi måste förbättra vår miljö och att de ska få ett rikt liv med rörelse.

Douglas Eklund, 11, använder lektavlorna som är uppsatta i en passande höjd för eleverna med rullstol.
Douglas Eklund, 11, använder lektavlorna som är uppsatta i en passande höjd för eleverna med rullstol. Foto: Helena Karlsson

Tidigare har skolgården för den här elevgruppen varit “undermålig” för elever med fysiska och motoriska funktionsnedsättningar. Det är först nu som skolgården blev tillgänglighetsanpassad.

– Alla ska kunna ta sig fram lätt på gården och det finns bord så man ska kunna komma under. Alla lekattiraljer sitter i nivå som eleverna kan nå. Och så har vi fått den här gungan som är den första i Karlstad.

Ligger det i tiden att man investerar i en sån här tillgänglighetsanpassad lekpark?

– Jag hoppas att det ska inspirera så alla elever och barn ska ha möjligheten att vara i självständiga i miljöer.

En av Elvina Dautajs favoriter i den nya lekparken är studsmattan.
En av Elvina Dautajs favoriter i den nya lekparken är studsmattan. Foto: Helena Karlsson

Intresset från allmänheten har varit stor. Och det är inte bara eleverna själva som uppskattar den nya satsningen.

– Vi har fått jättepositiva reaktioner från föräldrarna och de är jätteglada. De har väntat på det här. Det är många föräldrar som önskar sig fler lekmiljöer och parkmiljöer i samhället som är anpassade så deras barn kan utnyttja dem.

Kompisgungan är inhängd för vintern. På lekområdet finns också sandlådor i anpassad höjd för rullstolsburna.
Kompisgungan är inhängd för vintern. På lekområdet finns också sandlådor i anpassad höjd för rullstolsburna. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

FunktionshinderHultsbergsskolanKarlstadSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.