Hoppa till huvudinnehållet

Många trotsade regnet för att besöka julmarknaden på Mårbacka

Publicerad:
Kristin Norderud, Margareth Ramstad och  Rita Mellem från Nord-Odal i närheten av Kongsvinger besökte Mårbacka julmarknad för första gången.
Kristin Norderud, Margareth Ramstad och Rita Mellem från Nord-Odal i närheten av Kongsvinger besökte Mårbacka julmarknad för första gången. Foto: Pia Holmström

Julmarknaden på Mårbacka är en kär tradition både bland besökare som bland utställare. Några damer från Norge är här för första gången.

– Det var väldigt bra här, mycket försäljning och mycket bra svenskt hantverk. Vi har köpt många julklappar, säger Rita Mellem från Nord-Odal.

Julmarknaden på Mårbacka startade i torsdags och pågår till och med imorgon söndag. När NWT besöker julmarknaden under lördagen är det stundtals riktigt blött och regnigt. Men det stoppade inte besökarna från att kunna göra sina första julinköp.

Familjen Karlsson-Hemdahl från Kristinehamn besökte julmarknaden för fjärde gången i ordningen.

– Vi har längtat efter att komma hit. Idag har vi köpt kärvar till närmaste familjen och krans till huset. Vi ska köpa sill, korv och specialbröd. Vi har också fått beställningar från mormor och morfar på sånt vi ska köpa med, säger Anne Louise Hemdahl.

Magnus Karlsson, Anne-Louise Hemdahl, Ludvig Karlsson Hemdahl och Lisabelle Karlsson-Hemdahl från Kristinehamn har som tradition att besöka Mårbacka julmarknad
Magnus Karlsson, Anne-Louise Hemdahl, Ludvig Karlsson Hemdahl och Lisabelle Karlsson-Hemdahl från Kristinehamn har som tradition att besöka Mårbacka julmarknad Foto: Pia Holmström

Orsaken till att familjen gärna besöker julmarknaden sammanfattar Anne Louise Hemdahl så här:

– Det är många knallar på ett och samma ställe och miljön på Mårbacka är fantastisk också om det var otur med vädret idag.

Nakna tomtar

Keramikern Marita Palm delar sin tid mellan Eskilstuna och Gotland. Hon har varit utställare här i cirka 20 år. Det hon säljer får många besökare att dra på smilbanden. Hon säljer nämligen nakna tomtar.

– När jag började med detta i mitten av 90-talet var det ganska tabu med avklädda tomtar, tomten får ju inte vara naken. Så då blev det en del negativa kommentarer. Men det är annorlunda nu. Det blir otroligt många goda skratt, det behöver vi.

Keramikern Marita Palm från Eskilstuna säljer nakna tomtar.
Keramikern Marita Palm från Eskilstuna säljer nakna tomtar. Foto: Pia Holmström

Ett par andra veteraner på julmarknaden är Susanne Larsson och Kent Dranvik från Veddige utanför Varberg som säljer hantverk av halm.

– Vi har varit här varje år under många år, det är 39 mil enkel resa. Det är så trevligt här, säger Kent Dranvik.

Susanne Larsson och Kent Dranvik från Veddige utanför Varberg säljer hantverk av halm.
Susanne Larsson och Kent Dranvik från Veddige utanför Varberg säljer hantverk av halm. Foto: Pia Holmström

Älgtroféer i halm

De försöker inför varje julsäsong att förnya sitt julhantverk i halm.

– Det är inte jättelätt. Men nu har vi bland annat bockar som sitter och ligger och älgtroféer i halm, säger han.

Anna-Lena Edman-Ylvén från Bäckalund i Sunne beskriver sig som en inventarie på julmässan. Detta för att hon under många år sålt sina handgjorda naturväsen i form av tomtar, vittror och troll här på Mårbacka..

– Har man väl börjat här så stannar man gärna kvar för det är väldig välbesökt, trevligt och välordnat. säger hon.

Annalena Edman-Ylvén från Bäckalund sålde bland annat tomtar och vättar
Annalena Edman-Ylvén från Bäckalund sålde bland annat tomtar och vättar Foto: Pia Holmström

Är förnöjda

De norska damerna Kristin Norderud, Margareth Ramstad och Rita Mellem ska strax lämna julmarknaden. Vad blir då slutbetyget?

– Vi har köpt ljusstakar, keramik och svenskt knävckebröd och enbärsmust. Vi är förnöjda. Vi tänker åka hit igen, säger Margareth Ramstad.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHantverkJulmarknaderKeramikMårbackaSunne kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.