Hoppa till huvudinnehållet

Gamla Kraftstationen: ”Fortum har bytt lås, vi kommer inte in på vår arbetsplats”

Publicerad:
Turerna kring Gamla Kraftstationen i Deje av tagit en ny vändning.
Turerna kring Gamla Kraftstationen i Deje av tagit en ny vändning. Foto: Lena Richardson

Turerna kring Gamla Kraftstationen i Deje har tagit en ny vändning. Forshaga kommun har nu valt att teckna ett kort hyresavtal med Fortum. Men föreningen vill inte skriva på ett avtal utan garantier för att kommunen står för de ökade kostnaderna, innan finansieringen är klar.

– Och nu har Fortum bytt lås på Kraftstationen så vi kommer inte in på vår arbetsplats, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Konsthallen med café och work shops i gamla Kraftstationen i Deje är ett unikt och välbesökt destinationsmål för Forshaga kommun.

Fortum, som äger byggnaden, ville inte upprätta ett hyresavtal med föreningen som driver konsthallen. Forshaga kommun gick då in som mellanhand. Det var för fem år sedan.

I början av året sa Fortum upp kontraktet ”på grund av säkerhetsskäl” och Forshaga kommun har medlat mellan Fortum och föreningen för att kunna teckna ett nytt hyresavtal, vilket NWT skrivit många artiklar om.

Mål att enas

Sedan dess har kommunen genomfört en besiktning av ventilationen samt brandsäkerheten som blev godkänt i maj.

Och Fortum har kommit med krav på en femdubbling av årshyran, från 32 000 kronor till 167 000, plus moms och elkostnader.

– Jag och mina kollegor har arbetat med det här hyresavtalet under nio månader. Vårt mål har hela tiden varit ett avtal som vi alla kan enas kring, säger Claes Havimäki, kultur- och fritidschef i Forshaga kommun.

Kortsiktigt avtal

Men det målet har man inte riktigt nått.

– Kommunen har nu valt att teckna ett kortsiktigt hyresavtal med Fortum som gäller från första november till årsskiftet. På så sätt ges mer tid för processen och vi hoppas att vi kan komma fram till en lösning. Föreningen har avböjt att skriva på det nya avtalet på grund av den höjda hyran. De vill ha en skriftlig garanti på att kommunen ger stöd för de ökade kostnaderna, fortsätter han.

Nu är det upp till föreningen att ta beslut om de vill skriva på avtalet, anser Forshaga kommun.

Linn Sönstebö Mossberg tycker dialogen med Forshaga kommun har strandat.
Linn Sönstebö Mossberg tycker dialogen med Forshaga kommun har strandat. Foto: Ida Myrin

Utelåsta

Linn Sönstebö Mossberg, verksamhetsledare på Gamla Kraftstationen, vet inte om hon ska skratta eller gråta.

– Vi trodde att vi var på väg att teckna avtal med kommunen. Vi har inte fått se ett avtal än som vi kan skriva på, eftersom förhandlingarna om elavtal inte är klara än. Anser de att vi ska skriva på ett avtal in blanco?

– Vi kan inte skriva på ett avtal med de höjda kostnaderna innan vi vet att vi har ekonomin säkrad som gör det möjligt att driva Kraftstationen vidare. Utan den garantin riskerar vi att försätta oss i föreningen i konkurs, säger hon.

Men utan påskrivet avtal med Forshaga kommun har de ingen tillgång till lokalen.

– Jag var där på torsdag förmiddag och jobbade. När jag kom tillbaka på eftermiddagen var låsen utbytta och jag kom inte in. Det känns som Forshaga kommun och Fortum låst dörren för oss nu.

Kommunalrådet bekymrad över situationen i Deje: ”Ett osäkert läge”Femdubblad hyra hotar Gamla kraftstationen: ”Känslan av förnedring ganska stark”

Artikeltaggar

DejeForshaga kommunFortumGamla KraftstationenKulturLinn Sönstebö MossbergNöje/KulturNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.