Hoppa till huvudinnehållet

Gå inte in i kärnkraftsfällan

Publicerad:
Vind- och solkraftverk däremot är utspridda och decentraliserade. Effekter av eventuella sabotage är lokala och små. Övergivna vind- eller solkraftverk skadar inte, skriver Liv Jofjell, Frida Sjöborg och Tore Pettersson. Foto: Michael Sohn/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ny kärnkraft kan därför varken bidra till att sänka elpriset nu eller rädda klimatet, utan binder kapital som behövs för andra ändamål, skriver Liv Jofjell, Frida Sjöborg och Tore Pettersson.

Öppet brev till regeringen

Den nya regeringen vill ge uppdrag till statliga Vattenfall att planera och upphandla nya kärnkraftverk. Byggandet ska subventioneras med 400 miljarder kronor i kreditgaranti.

Vi kräver att den nya regeringen offentligt och på ett vetenskapligt sätt tar ställning till följande punkter innan beslut tas.

1. Att bygga kärnkraft tar lång tid.

Byggtiden är minst 15-20 år. Enligt Parisavtalet måste utsläppet av växthusgaser halveras fram till 2030. Det går bara genom fortsatt utbyggnad av förnybar elproduktion. När nya kärnkraftverk möjligen är färdiga behövs de inte längre. Ny kärnkraft kan därför varken bidra till att sänka elpriset nu eller rädda klimatet, utan binder kapital som behövs för andra ändamål.

Så skriver du en debattartikel

2. Kärnkraft är dyr och kommer att bli allt dyrare.

Produktionskostnaderna (hela livscykeln) för ny kärnkraft är just nu ca tre gånger högre än för ny vind- eller solkraft. Med allt lägre uranhalter i malmen blir dessutom bränslet allt dyrare och bränsleframställningen kommer att ge upphov till allt högre utsläpp av växthusgaser.

3. Kärnkraft låser energisystemet för lång tid framöver.

Livslängden kan vara över 60 år med dyr el. Rivning och mellanlagring av avfallet tar några decennier. Oåtkomligheten i slutförvaret måste säkerställas i minst 100 000 år.

4. Kärnkraftverk är sårbara, särskilt i krig och kris samt vid sabotage.

Farorna med kärnkraftverk i en krigssituation kan vi studera i Ukraina just nu. Ett kärnkraftverk behöver säkerhetspersonal och el till kylning i många år även när det är avstängt och får därför aldrig överges. Ett kärnkraftverk är ett enkelt mål för sabotage och terrorattacker.

Vind- och solkraftverk däremot är utspridda och decentraliserade. Effekter av eventuella sabotage är lokala och små. Övergivna vind- eller solkraftverk skadar inte.

5. Kärnkraftens efterlämningar strålar i över 100 000 år.

Kärnklyvningen producerar livsfarligt strålande avfallsprodukter. Att driva ett kärnkraftverk är därför aldrig ofarligt. Efter stängningen fortsätter strålningen. Att ta hand om avfallet är farligt och avfallet måste förvaras oåtkomligt i minst 100 000 år. Ingen vet hur man ska åstadkomma detta.

Förnybara lösningar (vatten-, vind-, solkraft, bioenergi) går snabbt och billigt att bygga och är billiga i drift. Lagring av energi och smart användning gör dem planerbara. De är decentraliserade och därmed mindre känsliga mot sabotage. Efterlämningar är ofarliga.

Liv Jofjell

Föreningen Värmland mot kärnkraft

Frida Sjöborg

Naturskyddsföreningen, Karlstad

Tore Pettersson

Fridays för Future, Karlstad

Artikeltaggar

DebattElEnergiKärnkraftKlimatLiv JofjellMiljöNaturskyddsföreningenSolenergiUkrainaUtsläppVattenfallVindkraft