Hoppa till huvudinnehållet

Westernfilm som ska kännas på riktigt: ”Vi ansträngt oss till det yttersta”

Publicerad:
José Diaz, Michael Brolin, Johan Kekonius och Maria Lundgren under inspelningen av ”The Murphy Gang”.
José Diaz, Michael Brolin, Johan Kekonius och Maria Lundgren under inspelningen av ”The Murphy Gang”. Foto: Tellway Pictures

I vardagen kan han jobba med både Hollywoodstjärnor och toktrimmade bilar.

Stuntmannen, regissören, skådespelaren och manusförfattaren Michael Brolin från Karlstad är aktuell med en westernfilm, serien "Tunna blå linjen" och en actionkomedi med David Hellenius och Malin Åkerman.

Allt började som en idé hemma i soffan hos Michael Brolin på Hammarö. Tillsammans med vännerna Janne Lindqvist och Tony Skoglund började tanken på en westernfilm ta form. Miljöer, kläder, saker – allt i filmen skulle vara autentiskt i mesta möjliga mån. Det skulle kännas att det är på riktigt.

Projektet växte, Michael Brolin hade tidigare arbetat på den småländska temaparken High Chaparral och skapat dramatiska scener från en fiktiv vilda västern. Han hade en story där ett banditgäng figurerat och tanken var att utveckla en ny berättelse enbart om dem, fast denna gång i filmformat. Ett manus blev klart och i september begav sig Michael Brolin till Sloppy Billy Wild West i Skåne för att filma "The Murphy Gang".

– Sloppy Billy Wild West, även känt som Riverdale, är som en klassisk westernstad. Det består av en gata med hus på båda sidor, perfekt för film, berättar Michael Brolin.

– Allt är väldigt fint gjort, man kan gå in i husen och allt är gjort med känsla in i minsta detalj. Det är alltså inte kulisser, utan riktiga hus.

Michael Brolin och Janne Lindqvist i en av filmens actionscener. Nio hästar användes vid inspelningen.
Michael Brolin och Janne Lindqvist i en av filmens actionscener. Nio hästar användes vid inspelningen. Foto: Tellway Pictures

Han arbetar främst som stuntman inom film och tv, men är även skådespelare, regissör och manusförfattare.

– Mina föräldrar tog med mig till High Chaparral när jag var fem. Efter det ville jag bli stuntman när jag blev stor. Tio år senare började jag jobba där.

Tidigt fick han smak, inte bara på arbetet som stuntman, utan även på vilda västern. Han arbetade i temaparken fram till 2014 – "Jag växte upp där" – och har genom åren byggt upp ett stort kontaktnät som samlar likasinnade western-nördar.

– "The Murphy Gang" utspelar sig 1869. Allt vad gäller kostym – sadlar, vapen, kläder – allt som är i bild har vi ansträngt oss till det yttersta för att få autentiskt.

Sheriffen och hans deputy som spelas av westernhistorikerna Tommy Johansson och Rasmus Lagerqvist Holmberg.
Sheriffen och hans deputy som spelas av westernhistorikerna Tommy Johansson och Rasmus Lagerqvist Holmberg. Foto: Tellway Pictures

En av historikerna som hjälpt till är Tommy Johansson från Karlskoga, som även spelar sheriff i filmen.

– Vi har tagit del av ett stort kunnande, fortsätter Michael Brolin och berättar att i runda slängar 80 personer – "Uppslutningen har varit enorm" – och nio hästar har varit involverade i den tre dagar långa inspelningen.

– Det värmländska filmkooperativet Tellway Pictures stod för en stor del av arbetsinsatsen före och under den intensiva inspelningen. De upptäckte jag genom en uppmärksammad westernkortfilm de hade gjort som heter "Sweet Dollars". De är oerhört professionella och fantastiskt härliga att jobba med.

Nästan alla de 80 som medverkade vid inspelningarna.
Nästan alla de 80 som medverkade vid inspelningarna. Foto: Tellway Pictures

Michael Brolin har inte bara skrivit manus och regisserar "The Murphy Gang". Han gör även en av rollerna.

– Jag gör rollen som Frank Murphy. Även min dotter Charisma är med och gör en roll och ett eget stunt, säger pappa stolt.

Michael Brolins dotter Charisma gör rollen som Lucy i filmen.
Michael Brolins dotter Charisma gör rollen som Lucy i filmen. Foto: Niklas Pettersson

Nästa steg i arbetet blir att gå igenom allt material och inleda klippning och annan efterproduktion. Om slutresultatet blir det förväntade, finns det en tanke på att använda filmen för att hitta finansiering till att utveckla projektet till en långfilm. Något datum för när "The Murphy Gang" ska vara klar är inte bestämt.

Själv gör han rollen som Frank Murphy.
Själv gör han rollen som Frank Murphy. Foto: Niklas Pettersson

”Gammal Volvo PV med en toktrimmad BMW-motor

NWT når Michael Brolin på resande fot mellan Malmö och Göteborg. Den senaste tiden har varit intensiv arbetsmässigt för honom. Han var med som skådespelare och stuntman i SVT:s "Tunna blå linjen" och avslutade i somras inspelningen av komedi, "Ett sista race" med David Hellenius och Malin Åkerman i huvudrollerna.

– Där gör jag en hel del bilstunts. Snabba, motorstarka bilar. Det mesta arbetet när det gäller stunt ligger i förberedelserna. Det ska se så farligt ut som möjligt, men genomföras med så mycket säkerhet det bara går.

Arbetet med "Ett sista race", som får biopremiär först julen 2023, beskriver han som oerhört roligt.

– Jag körde bil hela dagarna. Och det var fantastiska bilar att köra! Bland annat en gammal Volvo PV med breddad kaross och en toktrimmad BMW-motor. Ibland är det extra roligt på jobbet.

FAKTA: Michael Brolin

Michael Brolin, kommer från Karlstad, bor på Hammarö.

Gör: Stuntman, regissör, manusförfattare, skådespelare. Utbildad bland annat i London. Gör de flesta stunts med bilstunt som en specialitet.

Aktuell: "Tunna blå linjen", "Triangle of Sadness", "Ett sista race" och "The Murphy Gang".

Kuriosa: Har tränat karate sedan sjuårsåldern. Har tävlat på landslagsnivå. De senaste tre åren har han tillsammans med två vänner tagit hem SM i lagkata.

Han har flera projekt för handen, men han kan tyvärr inte avslöja några detaljer i dagsläget. Dessutom har han nyligen fått en större skådisroll i en kommande biofilm, hemlig även den. Men ett jobb som han gjorde under fjolåret har skapat stora rubriker under året. Både på filmfestivalen i Cannes och nyligen genom den nya kulturministern.

– Jag arbetade som stuntkordinator med Ruben Östlunds film "Triangle of Sadness". Det var lite udda, ler Michael Brolin.

– Jag är högst delaktig i den berömda kräks-scenen som utspelar sig under full sjögång. Det var kul att jobba med Woody Harrelson, vid ett tillfälle var det ett glas som for över kanten från ett bord och jag lyckades fånga det innan det kraschade i golvet. Då sa Woody: "Heeey, nice catch man!". Kul att man lyckades impa på honom.

Variationsrik vardag ändå – från egenproducerad western och bilrace till kräksscener med Hollywood-stjärnor?

– Haha, ja! Alla jobb är väldigt olika, ibland kan det röra sig om 20 inspelningsdagar, ibland bara en scen. Så jag kan ha flera uppdrag samtidigt, parallellt.

Artikeltaggar

ArbeteBMWFilmFilmerHammaröHigh ChaparralKarlstadMikael BrolinNöje/KulturRiverdaleSkådespelareStuntmanSVT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.