Hoppa till huvudinnehållet

Sverige måste tänka utanför boxen i klimat- och miljöpolitiken

Publicerad:
Sedan 2015 har de tidigare regeringarna inte haft en helhetssyn i sina regeringsförklaringar utan de har satt upp dem för att för stunden kunna regera och eftertänksamhet har avsaktats, skriver Tor Nilsson.
Sedan 2015 har de tidigare regeringarna inte haft en helhetssyn i sina regeringsförklaringar utan de har satt upp dem för att för stunden kunna regera och eftertänksamhet har avsaktats, skriver Tor Nilsson. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Genom att regeringen nu tänker utanför boxen i dessa viktiga frågor, så innebär att det blir mer verkstad än en plakatfabrik gällande miljö- och klimatpolitiken, skriver Tor Nilsson.

Den 18 oktober presenterades den nya regeringen av statsminister Ulf Kristersson (M). Av den så har nya departement införts och gamla avvecklats. Ett sådant departement är miljödepartementet som läggs ner och ansvaret kommer att innehas av näringsdepartementet.

När Ulf Kristersson avslutat sin regeringsförklaring var kritiken stenhård från miljörörelsen och oppositionen som menade att den nya regeringen inte tar miljö- och klimatfrågorna på allvar. Märta Stenevi (MP) var oerhört kritisk och menade att det var "en mörk dag" för Sverige då hon menade att regeringsförklaringen visade på ett skifte inom det miljöpolitiska området. Hon byggde detta på att regeringen tog upp fyra krisområden och nämnde då inte klimatkrisen.

Naturskyddsföreningen menar att landet inte enbart står i en klimatkris utan även i en lika allvarlig naturkris. Naturskyddsföreningen är mycket oroad för att det inte i regeringsförklaringen tydliggörs hur den nya regeringen avser att hantera utmaningarna med utarmningen av våra ekosystem och den biologiska mångfalden.

Så skriver du en debattartikel

Jag anser att kritikerna inte läst regeringsförklaringen efter en helhetssyn då den är mycket tydlig med att miljö- och klimatfrågorna väger tungt. Den sätter dock miljöfrågorna i ett sammanhang och inte som en enskild fråga. I näringsdepartementet kommer miljö- och klimatfrågorna väga tungt när frågor om vårt ökade elbehov ska tillgodoses. Det gäller alla frågor som ligger under detta departements ansvarsfrågor.

Med andra ord, miljö- och klimatfrågor kommer att vara en mycket viktig del av stora infrastrukturprojekt som står framför dörren. Genom att regeringen nu tänker utanför boxen i dessa viktiga frågor, så innebär att det blir mer verkstad än en plakatfabrik gällande miljö- och klimatpolitiken.

Helhetssynen gör att regeringen kan skapa goda förutsättningar för svensk exportindustri att utveckla miljö- och klimatsmarta lösningar. Den framtida efterfrågan ut i världen kommer att öka mycket på miljö- och klimatsmarta lösningar som så väl är marknadsmässiga och politiska, utifrån den opinion som Greta Thunberg varit med om att skapa. Då krävs det att dessa frågor är väl integrerade så som regeringen i dag menar att de ska vara för att Sverige ska kunna vara ledande på världsmarknaden.

För att kunna minimera mera vårt behov av fossila bränsle krävs det att vårt energibehov tillgodoses på ett sätt som är mycket planerbar. Vi kan inte avveckla vår kärnkraft så som den tidigare regeringen gjorde. Vi måste därför se till att ersätta de reaktorer som lagts ned i förtid för att kunna motsvara det behov som kommer att öka rejält. Därför är det oerhört viktigt att miljö- och klimatfrågorna är med ifrån början i dessa projekt.

Sedan 2015 har de tidigare regeringarna inte haft en helhetssyn i sina regeringsförklaringar utan de har satt upp dem för att för stunden kunna regera och eftertänksamhet har avsaktats. Trots sin miljöprofil så ökade behovet under deras politik av fossila bränslen.

Vi kan även se den enorma satsningen på snabbtåget till kontinenten som den dåvarande regeringen planerade för. Frågan blir hur de tänkte där då de drog ner på kärnkraften och den elkris som nu uppstått? Visst, regeringen Reinfeldt tog de första stegen för denna lösning men den hade inte i tankarna att samtidigt skulle fyra reaktorer ha avvecklats i förtid. Alliansregeringen hade nämligen en bredare syn än den som nu avgått.

Tor Nilsson

Moderat sympatisör

Artikeltaggar

Biologisk mångfaldDebattGreta ThunbergKärnkraftKlimatLiberalernaMärta SteneviMiljöMiljöpartietModeraternaNaturskyddsföreningenSveriges regeringUlf Kristersson