Hoppa till huvudinnehållet

RS-virussjuka värmländska barn på sjukhus: ”Några fler fall än i övriga landet”

Publicerad:
Staffan Skogar,  verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin.
Staffan Skogar, verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin. Foto: Jens Magnusson

För en månad sedan fanns inga sjuka barn i RS-virus. Nu ligger några barn inlagda på sjukhus och fler är smittade.

– Men ingen större anstormning än, säger barnläkare Staffan Skogar.

Efter en tidig topp och stor besvärlig våg av RS-virus hos små barn förra hösten spådde barnläkaren Staffan Skogar, verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin i Region Värmland, en lugnare höst i år.

– Vi har haft 10-12 fall och några barn inlagda men ingen större anstormning. Vi verkar ha haft några fler fall än i övriga landet men man har inte ansett nationellt att årets epidemi har kommit igång, säger han till NWT.

Coronapandemin ska ha varit orsaken till förra årets rekordtopp och rekordbesvärliga våg av RS-virus. Med två säsonger av väldigt få fall och därmed många som var mottagliga för att bli sjuka blev förloppet allvarligt för en del väldigt små barn.

– Vi har varit observanta på om det skulle komma tidigt i år också och vi tar RS-prov och covid-prov samtidigt på de barn som läggs in, sa han till NWT för en månad sedan.

Efter förra rekordhösten: Ännu inga barn på sjukhus med RS-virusRekordsvår RS-säsong är över – nästa ser ut att bli lindrigare

Artikeltaggar

BarnRegion VärmlandSjukhusStaffan SkogarVård och omsorgVirus

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.