Helikopteraffären handlar om mer än SD

Brott, lag och rätt
PUBLICERAD:
Hkp 14 (NH90), försvarets sämsta och dyraste helikopter.
Foto: Johan Nilsson / TT
Det är en märklig historia som Norrköpings tidningar (1/11) rapporterar om. SD-profilen Christopher Jarnvall ska enligt tidningen för drygt 20 år sedan ha utretts av Militära underrättelse och säkerhetstjänsten, Must, för att ha sålt känsliga uppgifter till ett utländskt företag.

Händelsen som handlade om upphandlingen av helikopter 14 var en nyhet redan då det begav sig och till exempel sammanfattats av Sveriges radio (18/8 2011). Vad som är nytt är att det var just Jarnvall var inblandad och att han i dag är en offentlig person som frontnamn och nyhetsankare på Sverigedemokraternas mediesatsning Riks-tv, samt nytillträtt kommunalråd i Norrköping. Jarnvall, som aldrig åtalats eller dömts, säger att han inte skulle ha sålt uppgifter till det utländska företaget om han hade vetat att de var sekretessbelagda eller känsliga (NT 2/11).

Men att ta betalt för att sälja känsliga uppgifter om svenskt försvar till utlandet är förstås alltid ifrågasättbart. Och frågan har redan ställts vad SD:s partiledning visste och hur det rimmar med partiets nationalistiska ideologi.

Men den mer intressanta frågan är kanske varför Jarnvalls bakgrund inte blivit föremål för diskussion tidigare. Den borde ju till exempel ha utgjort öppet mål när dåvarande försvarsminister Peter Hultqvist (S) inför valet skulle utmåla SD som en säkerhetspolitisk risk. Svaret är att det handlar om en affär som många har anledning att vilja glömma.

Bakgrunden är att Sverige år 1999 skulle köpa in ett nytt helikoptersystem. Huvudkandidaterna var amerikanska Sikorsky S-92 och den europeiska NH90. Sikorsky var ett beprövat system som önskades av militären. NH90 var ett politiskt prestigeprojekt som önskades av dåvarande S-regeringen.

I samband med upphandlingen fick Must upp ett spår om att en svensk officer läckte känsliga uppgifter till företaget bakom NH90. En förundersökning inleddes om brottet ”försök till obehörig befattning med hemlig uppgift”.

Förutom officeren fanns ytterligare en person som figurerade i utredningen och som kallades för konsulten – Christopher Jarnvall. Under utredningen skall det ha framkommit att Jarnvall tagit emot minst 250 000 kronor av det utländska företaget. Åklagaren skall ha förberett åtal. Men sedan hände det märkliga. Utredningen läggs ned. Försvarsmakten menade plötsligt att de läckta uppgifterna inte hade vållat något men.

Hanteringen väcker frågor. Var det så att regeringen Persson inte ville att affären skulle dra ut på tiden och ytterligare ifrågasättas? En rättegång hade kunnat avslöja hur dåligt beslutet att köpa NH90 var. Helikoptern, som i Sverige kallats helikopter 14, har beskrivits som den mest misslyckade försvarsaffären i modern tid (SVT 8/2 2018). I Överbefälhavarens råd till regeringen, som av en händelse presenterades i veckan, föreslås också att Hkp 14 skall läggas ned.

Jarnvall verkar ha varit en av få vinnare i en affär där svenska skattebetalare var de stora förlorarna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.

REKOMMENDERAT FÖR DIG