Bedragarna länsade den 85-åriga Hagforskvinnans konton på hundratusentals kronor. Polisen, som nu utreder fallet, kan dock se vart pengarna har gått.
– Det är fem personer som har tagit emot pengar, säger Ann Saxerud, förundersökningsledare vid bedrägerienheten.
NWT rapporterade om bedrägeriet i fredags. En kvinna i 85-årsåldern blev uppringd av en bedragare som utgav sig som anställd på kvinnans bank.
Personen uppgav sedan att ett bedrägeriförsök pågick mot kvinnans konto. Kvinnan bads att både identifiera sig med bank-id och att swisha stora summor pengar som hon sedan skulle få tillbaka.
Men istället la bedragaren på luren, och därefter var kvinnans konton länsade. Polisen utreder nu händelsen.
– Som alltid med dessa typer av ärenden så spårar vi pengarna. I detta fallet har pengarna inte gått utomlands, och då är det lätt att se vart de tagit vägen. Det är fem personer som har tagit emot pengar, säger Ann Saxerud.
Inga personer har ännu delgivits misstanke om brott.
– Vi kan se vart pengarna har gått, men vi kan inte se vem som har ringt kvinnan. Innan någon kan misstänkas behöver vi följa pengarna ytterligare, se vart de tar vägen och ta kontoutdrag till exempel. Så långt har vi inte kommit.
Fakta
Så ska du agera om vid bedrägeriförsök
Om du blir uppringd av någon som säger att de kommer från din bank, ditt försäkringsbolag, polisen eller någon annan myndighet så ska du aldrig, aldrig gå in på ditt Bankid utan du ska lägga på luren och leta reda på ett telefonnummer till uppgedd uppringare och fråga om de har sökt dig. Använd alltså inte det telefonnummer som du precis har blivit uppringd av eller har fått av den som ringt upp dig.
Bli inte lurad av att de vet vilken bank du har eller vad du heter, bedragarna har en väldigt stor förmåga att ta fram information om sina tilltänkta offer.
Om du tror att du blivit utsatt för ett brott, kontakta din bank omgående för att spärra konton och kontakta därefter polisen för att göra en anmälan.
Du som har nära och kära som är lite till åren, prata med dem om den här typen av brott och hur de kan skydda sig.
Källa: Polisen
Bedrägerier med bank-id har blivit oerhört vanliga på senare år. Det är allt som oftast äldre personer som utsätts.
– Överlag är det äldre som drabbas, och det är ofta olika modus som bedragarna använder sig av. Vissa uppger att de kommer från banken, andra från Klarna till exempel. Det har blivit jättevanligt, men det går lite i vågor. Ibland får vi in tio stycken på en vecka, men andra veckor är det lugnare.
Ann Saxeby betonar vikten av att aldrig gå in på sitt bank-id om man blir uppringd av någon som säger att de kommer från banker, företag eller myndigheter.
– Varken banker, myndigheter eller företag jobbar på detta sätt. Lägg bara på luren!
Kvinna i 85-årsåldern fick sina konton länsade: ”Väldigt mycket pengar”