Hoppa till huvudinnehållet

Techbolag satsar i Karlskoga

Publicerad:
Reporter Jonas Klint
Jonas Klint
jonas.klint@nwt.se
Torbjörn Saxmo, vd på Kebni, är stolt över att satsningen sker i hans hemstad Karlskoga.
Torbjörn Saxmo, vd på Kebni, är stolt över att satsningen sker i hans hemstad Karlskoga.

Techbolaget Kebni växer och startar en ny produktionsverksamhet i Karlskoga.

– Som Karlskogabo är jag stolt över att vi får medverka till stadens fortsatta utveckling, säger Torbjörn Saxmo, vd för Kebni i ett pressmeddelande.

Kebni har kontor i Stockholm, Kalix och sedan ett år tillbaka även i Karlskoga. Verksamheten i Karlskoga har fokus på inertial sensing – utveckling av avancerade sensorer som mäter bland annat rörelse och lufttryck och används i exempelvis självkörande fordon och bolagets egna satellitantenner.

Företaget satsar nu stort på produktområdet och bygger ut verksamheten med en cirka 1000 kvadratmeter stor produktionslokal i Karlskoga.

Det första som kommer att produceras i lokalen blir specialutvecklade sensorer till Karlskogabaserade Saab Dynamics omtalade NLAW-system, som är en avancerad personburen pansarvärnsrobot.

Ukrainas vassaste vapen utvecklat i Karlskoga

Torbjörn Saxmo, vd för Kebni, berättar om etableringen i ett pressmeddelande:

– Det finns många anledningar till att Kebni satsar och växer i Karlskoga. Vår historia inom inertial sensing började här i Karlskoga för 20 år sedan, vilket gör det både naturligt och fantastiskt roligt att fortsätta utveckla produktområdet just här. Jag tror att tillgången till kvalificerade utvecklings- och monteringsresurser och den lokala bruksandans lojalitet, noggrannhet och stolthet kommer att bidra till vår framgång. Dessutom är närheten till kunderna Saab, BAE och samarbetspartnern Solideq en stor fördel för oss.

Kebni

Kebni AB med säte i Kista, Stockholm, levererar marina och landbaserade satellitantennlösningar och lösningar för tröghetssensorsystem för rörelseavkänning. Företaget siktar på att bli en ledande leverantör av teknik, produkter och lösningar för satellitkommunikation, säkerhet, positionering och stabilisering. Företagets produkter och lösningar riktar sig till statliga, militära och kommersiella kunder. Företaget verkar på en global marknad, direkt och genom ett nätverk av återförsäljare.

Källa: Kebni

Saab-order startskottet

Kebni har under ett antal år arbetat med utveckling av en sensor till Saab Dynamics NLAW-system, som har fått stor uppmärksamhet i och med dess viktiga roll i Ukrainas försvar mot den ryska invasionen. Den 14 oktober gick startskottet för nästa fas i projektet då Kebni fick en första sensorbeställning värd 76 miljoner kronor från Saab.

NLAW-sensorer först

De specialutvecklade NLAW-sensorerna ska enligt företaget börja levereras i mitten av 2023 och arbetet med att förbereda produktionen är nu i full gång.

NLAW-sensorerna till Saab blir de första att få en dedikerad produktionslina.

Fler arbetstillfällen

2020 sysselsatte Kebni fyra medarbetare och heltidskonsulter i Karlskoga. I dag är antalet uppe i13. Planen är att anställa två nya medarbetare till produktionen i den nya anläggningen och Karlskogateamet ska enligt planen fortsätta växa under de kommande åren.

– Om våra kundprojekt och tillväxten i bolaget fortsätter i samma takt och riktning som nu hoppas jag att vi är runt 25 medarbetare i Karlskoga år 2027, säger Torbjörn Saxmo.

Artikeltaggar

BAE SystemsKarlskogaNäringslivSaabTeknikTillväxt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.