Hoppa till huvudinnehållet

Socialchefen efter branden på äldreboendet: ”Rådigt ingripande av personalen”

Publicerad:
Arkivbild. Äldreboendet Häggården i Råda. Foto: Pia Holmström

En äldre man på äldreboendet Häggården i Råda fördes till Torsby sjukhus med rökskador efter en brand i hans lägenhetskök på onsdagsmorgonen.

– Jag känner stor tacksamhet gentemot personalen för att det inte fick större konsekvenser än det blev, säger Maria Persson, socialchef Hagfors kommun.

Larmet om brand på Häggården inkom klockan 5.15 på onsdagsmorgonen. När räddningstjänsten kom till platsen hade personalen redan släckt branden.

Maria Persson berättar vad som hände i den äldre mannens kök.

– Det var en platta som kom på och det fanns lättantändligt material i närheten som det blev små lågor i. Vi har ett automatiskt brandlarm som gick och personalen ingrep . Genom ett snabbt och rådigt ingripande kunde de lösa situationen. Vattenkranen var ett par decimeter från lågorna på spisen, så de kunde släcka branden. Jag har själv varit ut och tackat personalen för det rådiga ingripandet, Räddningstjänsten har också uttryckt detta.

Maria Persson, socialchef i Hagfors kommun
Maria Persson, socialchef i Hagfors kommun Foto: Hagfors kommun

Mannen fick lättare rökskador och fördes med ambulans till Torsby sjukhus.

– Har man andats in rök så måste det följas upp även om det är lättare rökskador. För det kan uppstå konsekvenser senare, säger hon.

Spisanvändning ses över

Enligt Maria Persson fanns det heller aldrig någon risk för att branden skulle sprida sig på Häggården.

Nu kommer användandet av spisar vid kommunens äldreboenden att ses över.

– Självklart kommer vi att följa upp händelsen för att se om det finns åtgärder vi kan vidta. Bland annat se hur det fungerar kring spisar för personer som inte själv har förmågan att använda eller stänga av spisen. Att stänga av så att det inte går att använda sin spis är ju en begränsningsåtgärd som vi så klart ska överväga, men som inte ska vara självklar att den ska vidtas för alla. Vi kommer ta med oss incidenten och göra en översyn på vad vi har för rutiner, säger Maria Persson.

En person till sjukhus efter lägenhetsbrand på äldreboende

Artikeltaggar

BränderBrott, lag och rättHagfors kommunHäggårdenMaria PerssonOlyckor och katastroferRådaTorsby sjukhus

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.