Hoppa till huvudinnehållet

Plötsligt är det lönsamt med kärnkraft igen

Publicerad:
Bygg nytt vid Barsebäck. Foto: Ola Torkelsson/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Där ser man vad ett enkelt regeringsskifte kan innebära. Helt plötsligt är det du väldigt intressant för en mängd energiföretag att bygga ny kärnkraft i Sverige. Utan politiska blockeringar och riggade system så kommer vi att kunna trygga framtidens energiförsörjning.

När de rödgröna partierna och den förra regeringen hävdade att kärnkraften inte var lönsam och att det var marknaden som straffat ut den var det inget annat än en grov osanning. För med "rätt" regleringar, straffbeskattning och politiska signaler går det att göra vad som helst olönsamt för marknaden. Och det var precis det som de rödgröna gjorde.

Det var ingen tillfällighet att det lades ner fyra kärnkraftsreaktorer inom några år efter maktskiftet 2014. Och det är heller ingen tillfällighet att energibolagen nu, efter ännu ett regeringsskifte, visar stort intresse för ny kärnkraft. Vilka som sitter på regeringsmakten spelar roll, och Tidöavtalet är klart när det gäller behovet av att satsa på ny kärnkraft.

Ändå var det lite överraskande när den tyska, numera dessutom statliga, energijätten Uniper i SVT:s Agenda i söndags meddelade intresset av att bygga nya reaktorer. Och det i Barsebäck av alla ställen. Det var dotterbolaget Barsebäck krafts vd Åsa Carlson som berättade att de har intresse av att bygga en större energipark på området.

Där skulle kärnkraften kopplas samman med sol- och vindkraft, liksom vätgaslagring. Detta får väl ses som en eftergift till de som fortsätter vurma för så kallat förnybara energikällor. För egentligen behövs det inte mer av den varan. Vi har redan så mycket att elnätet blir instabilt och varje tillskott förvärrar bara det. Men det viktiga är ändå kärnkraften. Den utgör den stabila baskraften i systemet.

Danmark blir väl ånyo bli ett problem, men även den danska opinionen börjar svänga om kärnkraften i takt med den växande energikrisen. Och minns att Danmark ursprungligen var stora tillskyndare av Barsebäck. Numera stämmer de Sverige inför EU-kommissionen om vi andas en tanke på att vid bristsituationer begränsa elöverföringen över gränsen. Nå, vill de ha nytta av svensk el så får de finna sig i att vi gör den med hjälp av kärnkraft.

Statliga Vattenfall har redan sagt att de vill bygga två nya reaktorer i Ringhals. Sedan får vi se vad landar när det gäller om det går att återstarta de nedlagda reaktorerna 1 och 2. Vattenfall har också sagt att de tänker livstidsförlänga driftstiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark från 60 till 80 år. Energibolaget Fortum vill även de vara med, och skall utreda möjligheterna att bygga ny kärnkraft i Sverige, men också i Finland.

Det gäller både vanliga större reaktorer, men även de så kallade små modulära reaktorerna (SMR) är intressanta. Flera industrier är intresserade och SMR skulle utgöra ett utmärkt komplement och skapa bättre försörjningssäkerhet. Men det kommer fortfarande att behövas stora reaktorer, och därmed stora och tunga generatorer, för att trygga elnätets stabilitet.

Förhoppningsvis kommer Socialdemokraterna, som börjat svänga om kärnkraften, att vara med på båten. Det största problemet bli då all den förlorade kompetens på kärnteknikområdet som Sverige drabbats av under decenniers styvmoderliga behandling av kärnkraften.

Artikeltaggar

Åsa CarlsonBarsebäckDanmarkElEnergiEnergiförsörjningEU-kommissionenFortumKärnkraftLedareRinghalsSolenergiSveriges regeringSVTUniperVätgasVattenfallVindkraft