Hoppa till huvudinnehållet

Västanå tar paus från Selma: Nu avslöjar Leif Stinnerbom nästa sommarsatsning

Publicerad:
Leif Stinnerbom är teaterchef och regissör på Västanå teater och har redan långt gångna planer för sommaren 2023.
Leif Stinnerbom är teaterchef och regissör på Västanå teater och har redan långt gångna planer för sommaren 2023. Foto: Håkan Larsson

Västanå teater tar paus från Selma Lagerlöf i 2023 års sommarsatsning i Berättarladan.

– Vi behöver det, både Selma, Västanå och publiken, säger teaterchefen Leif Stinnerbom.

Västanå teater har tolkat många olika verk av Selma Lagerlöf under årens lopp, men efter 2022 års stora jubileumsföreställning väljer nu Leif Stinnerbom att gå en annan väg inför 2023.

– Vi hade en orgie i Selma i somras. Med jämna mellanrum gör vi lite avstickare och nu är det dags för en samisk – äntligen! säger han till NWT.

– Vi har gjort Kalevala och Eddan och har varit inne i de mytologiska världarna både i väst och öst och nu är det dags för de nordliga, där jag har min egen bakgrund.

”Verkligen dags”

Västanå teater har tidigare varit inne på den samiska berättartraditionen, men bara i en mindre föreställning.

– Nu är det dags för en stor föreställning i Berättarladan där vi får grotta ner oss i de samiska myterna. Det är verkligen dags. Det är på tiden! säger han.

Solens dotter ska föreställningen heta. Solens dotter är en av gudinnorna det berättas om i den samiska mytologin, som för övrigt har många kvinnliga gudar.

Verket består av flera olika berättelser, bland annat en skapelseberättelse.

I somras var det stor jubileumsföreställning i Berättarladan, ”en orgie i Selma”, men nästa sommar tar Västanå en ny inriktning.
I somras var det stor jubileumsföreställning i Berättarladan, ”en orgie i Selma”, men nästa sommar tar Västanå en ny inriktning. Foto: Håkan Larsson

– Det är ett epos som Kalevala eller Eddan av fristående berättelser och det blir ett grannlaga arbete att sätta ihop det till en sammanhängande berättelse.

Leif Stinnerbom behöver dock inte börja från noll i sitt manusskrivande.

– En same som blev präst i början av 1800-talet samlade myterna i ett verk som han kallade Solsönernas saga, för på den tiden var det mannen som gällde, säger Leif Stinnerbom.

”Utmanar oss själva”

Han ska ha manuset klart före jul och det är mycket som ska skapas innan det är premiärdags till sommaren. Inte minst ska Inger Hallström Stinnerbom skapa dräkter och Magnus Stinnerbom musik – och det kommer inte att låta och se ut riktigt som tidigare somrar, avslöjar Leif Stinnerbom.

– Vi vill ju utmana oss själva. Nu är det inte polska och halling. Tonspråket är likt, men det kommer att bli på ett annat sätt. Vi kände att vi behöver en utmaning, man får inte fasta i något och börja reproducera, då tar det snabbt slut. Det gäller att gå vidare, säger han, men tror också att Västanå kommer att återvända till Selma igen, senare.

Viktig bakgrund

Hans egen samiska uppväxt har präglat honom på flera sätt, tycker han.

– Jag skulle tro att mitt intresse för myter och sagor kommer därifrån. Berättandet som jag är så fascinerad av är det värmländska berättandet som är så starkt, men också det samiska från när man satt i kåtan och hörde när morfar och hans bror berättade. Utan den samiska uppväxten hade den teater jag gör sett annorlunda ut.

Artikeltaggar

BerättarladanBerättelserFöreställningarInger Hallström StinnerbomKalevalaLeif StinnerbomMagnus StinnerbomNöje/KulturRottnerosSelma LagerlöfSunneTeaterVästanå teater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.