Hoppa till huvudinnehållet

Duon som har drömchans i karriärens viktigaste tävling: "Livsförändrande"

Publicerad:
Tobias Edén och Rasmus Holmberg jagar en plats på Europatouren vid kvalet i Spanien.
Tobias Edén och Rasmus Holmberg jagar en plats på Europatouren vid kvalet i Spanien.

2022 börjar att gå mot sitt slut och golfbanorna stänger obönhörligen för säsongen.

Men för värmlänningarna Tobias Edén och Rasmus Holmberg väntar den viktigaste stunden på året när det är dags för kval till Europatouren nästa säsong.

– Jag har visat flera gånger i år att jag har spelet som krävs för att spela på en högre nivå, säger Rasmus Holmberg.

Med start på torsdag inleds steg två i Europatourkvalet på fyra spanska banor och Karlstads elitspelare Rasmus Holmberg och Tobias Edén är på plats.

Rasmus spelar på Isla Canela Links i Huelva, på den västra delen av sydkusten, och Tobias Edén spelar på Desert Springs Golf Club i Almeria på sydkustens östra del.

Steg två i kvalet innebär att det spelas golf på fyra banor samtidigt och de bästa i varje kval går vidare till steg tre. Det spelas i Tarragona, lite söder om Barcelona, den 11-16 november.

”Göra min grej”

I tävlingen i Tarragona, som spelas över hela sex varv, får de 25 bästa en plats på nästa års Europatour.

Så om Rasmus eller Tobias ska ta en plats krävs det mycket bra golf över många varv.

–Jag hade en bra avslutning på säsongen hemma och slutade nia på rankning på Nordic League. Det ger mig en klar plats på några tävlingar på Challengentouren nästa säsong och det känns väldigt skönt att veta den statusen är klar när man är här nere, säger Rasmus Holmberg.

Och han fortsätter med betydelsen av att spel på Challengetouren redan är klart.

– Det ger en känsla att man kan spela ut. Jag försöker att se det som vilken golftävling som helst, jag försöker att göra min grej så får vi se vad som händer. Det är ett maraton med först fyra varv och sedan sex varv om man ska ta en plats så det gäller att ha tålamod.

Vad skulle det betyda för dig om du tog en plats på Europatouren?

– Det skulle vara livsförändrande och jag skulle få göra något som jag har drömt om sedan jag var liten. Jag skulle absolut säga att det är nåbart, jag har visat flera gånger i år att jag har spelet som krävs för att spela på en högre nivå. Det är två tävlingar som det ska falla på plats på och jag vet att jag har kapaciteten. Sker det inte inte i år så har jag kapaciteten till kommande år.

Utmanande bana

Tobias Edén spelar sin kvaltävling på en bana som i sammanhanget inte är speciellt lång men den är utmanande då den är smal.

– Jag har hunnit med att spela fyra varv på banan, och det kanske blir några hål till på onsdagen, så vi har rekat den noggrant. Det blir inte så många drives från tee utan det är många järnslag som gäller. Banan har växt mer och mer för mig.

Koncentrationen måste vara absolut på topp, inte minst med tanke på banans layout.

– Huvudfokus är att stanna i nuet och göra så bra man kan på varje slag. Att man inte skenar iväg i tankarna på hur man ligger till eller bli nervös. Utan det ska bara vara ett fokus på att vara på plats och i nuet. Det blir som en dialog med mig själv och sedan har jag min vän och golfspelaren Olle Larsson med som caddie så vi har en plan tillsammans. Utanför fairway är det öken, buskar, kaktusar och grejer så det gäller att hålla bollen i spel hela tiden och ge sig chansen in mot green.

Känns det som att du har möjlighet att ta en plats på Europatouren om spelet stämmer?

– Ja, det tycker jag definitivt. Om man har bestämt sig för vad man ska ha fokus på och gör det rätt så kommer det oftast bra resultat. Det stora målet är såklart att ta en plats på Europatouren. Det har varit det stora målet med säsongen.

Vad skulle det betyda för dig om det lyckades?

– Det skulle vara ett stort steg i karriären. Det största målet är såklart PGA-touren men en plats på Europatouren skulle vara en stor milstolpe.

Artikeltaggar

GolfKarlstad GKRasmus Holmberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.