Hoppa till huvudinnehållet

Vårdpersonal larmar: Fortsatt hög överbeläggning på avdelningarna

Publicerad:
Fortsatt för hög beläggning av patienter på länets sjukhusavdelningar.
Fortsatt för hög beläggning av patienter på länets sjukhusavdelningar. Foto: Bertil Ericson / TT

Återigen rapporterar orolig vårdpersonal på länets akutsjukhus om överbeläggning på vårdavdelningarna. Anledningen är för få sjuksköterskor.

Efter en tuff sommar med extrem överbeläggning då flera avdelningar på länets tre akutsjukhus hållits stängda av bemanningsskäl är personal fortsatt oroliga då överbeläggningen fortsätter även efter semesterperioderna.

I juli var 22 av de 23 öppna avdelningarna överbelagda, alltså hade mer än 90 procents beläggning. I augusti var den siffran 20 av 24 öppna avdelningar.

I september var 26 avdelningar öppna och 17 av dem hade en överbeläggning, samma siffra som i mars när NWT senast skrev om det.

Flera sjuksköterskor på Centralsjukhuset i Karlstads vårdavdelningar har hört av sig anonymt till NWT. Många i personalen upplever det som värre än under pandemin, att ”platsläget för patienterna är kaos”, att ”det finns ingen personal, framförallt inte sjuksköterskor” och att en del patienter får övernatta på akutens britsar eftersom det inte finns plats.

De uttrycker stor oro för patientsäkerheten och patienternas hälsa, men även oro för den egna och kollegornas hälsa.

Trots det lönelyft på 2 000 kronor extra i månaden för sjuksköterskor i dygnet-runt-vården som infördes i Region Värmland i juni fattas det fortfarande många sjuksköterskor på avdelningarna.

Mikael Bergenheim, områdeschef för slutenvården i Värmland.
Mikael Bergenheim, områdeschef för slutenvården i Värmland. Foto: Tommy Pedersen

Mikael Bergenheim och Maria Berglund, de båda områdescheferna för slutenvården i Värmland, svarar via mejl på NWT:s frågor hur man ska hantera situationen.

Överbeläggningen är bättre än i somras, då den var skyhög, men i paritet med vårens siffror – vad görs just nu för att situationen ska förbättras?

– Slutenvården dras tyvärr med ständiga överbeläggningar som är en direkt följd av för få öppna vårdplatser som i sin tur beror på att vi har för få sjuksköterskor som arbetar hos oss.

– Vi arbetar aktivt med återrekrytering men tittar även på andra möjliga lösningar för att göra arbetssituationen bättre för alla våra medarbetare, men främst sjuksköterskor som är den avgörande faktorn just nu. Till exempel att ha en farmaceut på avdelningen som kan hjälpa till med läkemedelshanteringen, hur sjukvårdsassistenter kan avlasta, vi anställer fler undersköterskor och ser även över möjligheten till arbetsväxling där undersköterskor kan få delegation på vissa moment.

Vad ska ni göra mer än sommarens lönesatsning på sjuksköterskor för att komma åt bristen?

– Det vi själva kan göra är att arbeta aktivt med arbetsmiljön och jobba vidare med vår karriärutvecklingsmodell. Man ska se möjligheterna med att ha en karriär inom regionen. Pandemin har hindrat oss från att ”visa upp oss” som arbetsgivare, men nu är mingel inplanerat med sjuksköterskestudenterna och vi vill lyfta fram att man är välkommen att arbeta hos oss under hela sin studietid för att bättre förberedas inför det yrke man valt. Som arbetsgivare försöker vi vara öppna och lyssna in våra medarbetare och de förslag de kommer med. Vi vill samma sak, ha fler kollegor!

Maria Berglund, tidigare verksamhetschef Infektionskliniken och numer områdeschef för slutenvården i Värmland.
Maria Berglund, tidigare verksamhetschef Infektionskliniken och numer områdeschef för slutenvården i Värmland. Foto: HP Skoglund

Vad innebär det rent konkret när en sjuksköterska får ansvar för fler patienter än de borde ha, exempelvis nattetid?

– Det handlar mer om vad hela teamet runt patienten klarar av att hantera, än för den enskilda sjuksköterskan. Sen ska det såklart vara en rimlig arbetsmiljö och antalet överbeläggningar anpassas efter rådande bemanning på respektive avdelning.

Är medicinkliniken just nu extra hårt drabbad, i så fall varför?

– Medicinkliniken har haft en besvärlig situation hela året. Man har tappat medarbetare med specifik kompetens och det har dessutom varit viss chefsomsättning vilket gör att det varit utmanande att ta ett helhetsgrepp. Nu är en ny verksamhetschef rekryterad och tillträder 1 december samt en ny avdelningschef som börjar vid årsskiftet. Det ökar förutsättningarna för att få till den förändring som krävs.

CSK går dessutom in i en stor om- och nybyggnad under många år – hur kommer det att påverka den redan stora överbeläggningen?

– Nuvarande situation med överbeläggningar handlar egentligen uteslutande om att vi har för få sjuksköterskor och därför inte har möjlighet att ha alla vårdplatser öppna. Själva byggnationen kommer påverka antalet lokalutrymmen generellt en period men när det gäller vårdplatser så ersätts dessa innan rivning i varje steg. Byggnationen kommer skapa bättre förutsättningar gällande vårdplatser som exempelvis fler enkelrum än flerbäddsrum.

Artikeltaggar

ArbetsgivareBristerCentralsjukhuset i KarlstadKarlstadMaria BerglundMikael BergenheimRegion VärmlandVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.