Skylten slår fast att stranden är privat område.
Nu utreder Karlstads kommun om den bryter mot strandskyddslagen.
Men fastighetsägaren – en entreprenör verksam i Stockholm – försvarar sig och beskriver en utveckling med stök, nedskräpning och förstörelse av naturen.
– Det har blivit rena rama vilda västern här. Det är det vi försöker råda bot på, säger han.
”Privat område/varning för hunden” står det på skylten som möter besökarna vid stranden på Arnäs udde, i direkt anslutning till naturreservatet Segerstads skärgård i Karlstads kommun.
Skylten sitter på en obebyggd fastighet, som förutom stranden består av skog. Entreprenören som äger marken äger även den fastighet som ligger direkt norrut, där han har ett bostadshus.
– Det här förstör upplevelsen när man går ut där. Det blir som ett ”gated community”. Tragiskt, det förstör nöjet att gå ut i naturreservatet, säger en kvinna som brukar besöka området.
Strandskyddslagstiftningen är till för att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet, men även för att trygga allemansrätten och allmänhetens tillgång till strandområden.
Enligt kvinnan har fastighetsägaren i många år gjort försök att hålla människor borta från stranden.
– Förut hade han staket ända ner till vattnet och det stod ”kameraövervakad fastighet”. Det är väldigt tråkigt, folk måste få gå efter vattnet.
Staketet togs ned under 2021 efter att Karlstads kommuns bygglovsenhet fått en anmälan och öppnat ett tillsynsärende.
I augusti i år kom en ny anmälan, som rör skylten. Senare under hösten ska bygglovsenheten utreda om den bryter mot strandskyddet.
Enligt bygglovschefen Karin Manner gäller allemansrätten på stranden.
– Ja, det gör den, men nu har vi inte varit på plats ännu så jag vet inte exakt var skyltarna sitter. Vi måste bedöma om det finns fog för synpunkterna, säger hon.
Fastighetsägaren har rätt till en hemfridszon och kan stänga besökare ute från den.
– Du får inte vara på någons gräsmatta eller i trädgården, den privata zonen. Men det är olika från fall till fall.
I det här fallet ligger bostadshuset och dess tillhörande trädgård på en annan fastighet än stranden.
”Fått lida oerhört mycket”
Entreprenören anser att han varit tvungen att agera efter det han beskriver som en ”massinvasion” till naturreservatet i spåren av pandemin.
I ett mejl till kommunen skriver han att han välkomnar att fler besöker naturreservatet, men att hans familj med vänner ”fått lida oerhört mycket över de personer som inte respekterar oss”.
Han listar att det bildats stora stigar, eldats, att det springer lösa hundar i området och att det skräpats ned med bland annat avföring från människor och hundar.
– Man springer omkring och skriker och stör på min fastighet. Vilket är anmärkningsvärt när det finns ett så stort naturreservat, säger fastighetsägaren.
Han uppger att läget ibland varit så allvarligt att han och hans familj fått flytta sin semester till annan ort.
– Jag kan inte springa omkring som en polisiär myndighet på min semester när man ska återhämta sig och gå ner 20 gånger per dag och säga till att man inte får elda, skräpa ner och föra sånt liv så att vi i familjen och våra gäster blir störda.
”Avsevärt stort problem”
Entreprenören vill tillsammans med kommunen lösa situationen ”på ett pragmatiskt sätt så det blir bra för alla parter”. Han har även haft kontakt med länsstyrelsen om att förbättra skyltningen och möjligheterna att slänga skräp i naturreservatet.
– Vi har ett avsevärt stort problem med det här.
Men människor måste väl få vistas på stranden?
– Så länge man följer de regler som gäller. Man har inte bara rättigheter, utan även skyldigheter.
Men du har väl ingen rätt att kalla det privat område?
– Vi har en diskussion med kommunen och ett möte inbokat så det inte blir något problem för dem som bor precis utanför naturreservatet.