Hoppa till huvudinnehållet

Nu har Peab inlett sitt nya vattennära bostadsprojekt

Publicerad:
Erik Lenzing och Maria Dahlbom som båda har köpt lägenheter i Peabs nya bostadsprojekt Kajpromenaden vid Tullholmsviken var med och tog det symboliska första spadtaget tillsammans med Peabs arbetschef Sam Carlson.
Erik Lenzing och Maria Dahlbom som båda har köpt lägenheter i Peabs nya bostadsprojekt Kajpromenaden vid Tullholmsviken var med och tog det symboliska första spadtaget tillsammans med Peabs arbetschef Sam Carlson. Foto: Helena Karlsson

Det intensiva bostadsbyggandet vid Tullholmsviken i Karlstad utökas ytterligare.

På tisdagen togs det första spadtaget för Peabs projekt Kajpromenaden som består av 133 bostadsrätter fördelade på tre hus.

– Jättekul att vi kan påbörja det här projektet nu.

Det säger Tomas Sandahl, projektchef på Peab i Värmland.

I april fick man bygglov för den stora satsningen och för några veckor sedan inleddes pålningen som är omfattande.

– Ja, det handlar om 440 pålar som ska ner i marken, ungefär hälften stålpålar och hälften betongpålar. Om några veckor är det arbetet klart, säger Johan Jingfors som är platschef på Peab.

– Vi vann för några år sedan en markanvisningstävling för den här tomten där kravet var att först bygga tolv bostadsrätter fördelade på två hus i Molkom och där är det inflyttning den 22 november, säger Tomas Sandahl.

– Nu går vi i gång på den sista plätten längs Tullholmsviken. Det är jättekul att vi kan påbörja det här projektet nu. Vi har planerat det sedan 2020, fortsätter han.

Så här kommer Peabs tre nya hus i projektet Kajpromenaden längs Tullholmsviken och Packhusallén se ut. De blir sex, sju och åtta våningar höga.
Så här kommer Peabs tre nya hus i projektet Kajpromenaden längs Tullholmsviken och Packhusallén se ut. De blir sex, sju och åtta våningar höga. Foto: Illustration: Visulent AB

Tre stycken hus

Kajpromenaden ska byggas på den stora tomten mellan MSB-huset och Skanskas flerbostadshus längs Packhusallén. Totalt uppförs det tre hus som blir sex, sju och åtta våningar höga.

De byggs så att det i mitten skapas en innergård. Under den anläggs ett parkeringshus med 25 platser medan övriga boende erbjuds platser i Peabs närbelägna stora p-hus.

Lägenheternas storlek är ettor till fyror som varierar mellan 35 och 135 kvadratmeter och många har utsikt mot Tullholmsviken. Priset på dem ligger från 1 190 000 till 8 390 000 kronor

– Hittills har 25 av 64 lägenheteri den första etappen sålts och vi är nöjda med det resultatet, säger Tomas Sandahl.

Inflyttning 2025

Inflyttningen i de nya lägenheterna inleds under det andra kvartalet 2025 och avslutas under det sista kvartalet samma år. Det skapas flera verksamhetslokaler i de nya husen.

– Ja, längs promenaden vid Tullholmsviken blir det en lokal på cirka 80 kvadratmeter där vi vill ha in ett kafé eller en affär och längs Packhushallén blir det två lokaler på 60 respektive 80 kvadrat där vi önskar få in affärsverksamheter, säger Tomas Sandahl.

En av dem som har köpt en lägenhet i Kajpromenaden är Erik Lenzing som var med och tog det första spadtaget.

– Jag och min sambo har köpt en tvåa. Vi gillar området och jag jobbar väldigt nära de nya husen och samtidigt finns det förskola här bredvid och snart öppnar det dessutom en ny butik här borta, säger han.

Utsikt över vattnet

Även Maria Dahlbom var med och tog spadtaget.

– Jag och min sambo Claudio Menchini har köpt en större lägenhet med terrass där vi ska njuta av utsikten över vattnet och kvällssolen. Det ska bli härligt!

För Peab är Kajpromenaden ett av många byggprojekt i området.

– Vi har varit verksamma här sedan 2005 då vi började bygga flerbostadshusen Pinassen, Barkassen och BRF Tullen i Inre hamn.

– 2016 inledde vi med att utveckla den här delen av Kanikenäsbanken då vi påbörjade bostadsprojektet Kanoten och har därefter byggt förskolan och ett stort p-hus.

– Sedan en tid bygger vi vårt tiovåningshus Ekan som ska stå klart julen 2023 där redan 52 av 62 lägenheter redan är sålda, säger Sam Carlson, arbetschef på Peab.

160 nya hyresrätter

Nu planerar man att exploatera sina två sista tomter i området.

– Det handlar om tomten här på andra sidan av Packhusallén och en tomt bredvid KBAB:s nya flerbostadshus.

– Där jobbar vi med att få till hyresrättsprojekt för att skapa en mix av bostäder. Totalt kan det bli cirka 160 lägenheter, säger Sam Carlson.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderBostadsrätterFastigheterKBABLägenheterMaria DahlbomMSBPackhusallénPeabSkanskaTullholmsvikenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.