Hoppa till huvudinnehållet

Kommunalrådet bekymrad över situationen i Deje: ”Ett osäkert läge”

Publicerad:
Gamla kraftstationen i Deje är fortsatt omdiskuterad.
Gamla kraftstationen i Deje är fortsatt omdiskuterad. Foto: Lena Richardson

Femdubblad hyra och inte längre fri uppvärmning. Med det förslaget till nytt hyresavtal riskerar Forshaga kommun att mista sitt största besöksmål.

– Jag är bekymrad över situationen, säger kommunalrådet Per Lawén (S).

– Det har kärvat en del, säger Thomas Nilsson (M).

Som NWT berättat löpte uppsägningstiden för konsthallen i Gamla kraftstationen i Deje ut under måndagen. De ansvariga för konsthallen törs helt enkelt inte skriva på avtalsförslaget, eftersom det skulle innebära kraftigt höjda kostnader.

– Jag är bekymrad över situationen. Det är ett osäkert läge där föreningen som driver Gamla kraftstationen inte accepterar det hyresavtal som Fortum erbjuder. Vi kommer bjuda in till samtal omkring det uppkomna läget för att se på olika möjligheter, skriver kommunalrådet Per Lawén i ett sms till NWT.

Så mycket höjs hyran

Förutom att fastighetsägaren Fortum vill höja årshyran från 32 000 kronor till 167 000 per år, ska el inte längre ingå i hyran och även värmekostnader kommer att tillkomma. Som lök på laxen ska moms betalas på de 167 000, vilket föreningen sluppit för den tidigare hyran, vilket gör höjningen än större.

Dessa pengar finns inte i föreningen, så om Fortum håller fast vid kraven återstår att kommunen får betala eller så är konsthallens saga all.

– Om inte kommunen går in med en garanti, får vi lämna allt och droppa nycklarna till kommunen, sa Linn Sönstebö Mossberg till NWT under måndagen.

Mer stöd till föreningar

Kommunen är dock inte redo att direkt lova någon sådan garanti, men dörren för mer stöd är inte helt stängd. Per Lawén berättar om ett beslut som togs under ett politiskt möte under måndagen:

– Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade om ett förslag till nästa kommunstyrelse om extra stöd till våra föreningar. Det är många föreningar som har det tufft just nu. Samtidigt har kommunens ekonomi utmaningar med högre kostnader på de flesta områden.

Per Lawén (S) är kommunalråd i Forshaga.
Per Lawén (S) är kommunalråd i Forshaga. Foto: Sanna Emanuelsson

Så här svarar han –fortfarande via sms – på frågan om en ekonomisk garanti till Gamla kraftstationen:

– Föreningsbidraget som föreningen fått hittills i år är 500 000 kronor. Vi får se vad beslutet från kommunstyrelsen samt de kommande samtalen kan leda till.

Vad skulle det innebära för Forshaga kommun om Gamla kraftstationen stängs?

– En stor förlust för kommunen och Värmland och där vill vi inte hamna, säger Per Lawén.

”Komplex fråga”

Oppositionsrådet Thomas Nilsson (M) är andre vice ordförande i kommunstyrelsen och vill inte heller han på rak arm utlova en ekonomisk garanti för att rädda konsthallen.

– Det är en komplex fråga. Det är inte bara att gå in med kommunalt stöd, säger han.

Han representerar oppositionen i kommunen och konstaterar att han inte har samma insyn som majoriteten i ärendet. Därför är han försiktig i sina kommentarer om hur han tycker att de styrande skött förhandlingarna från kommunens sida.

Vi har också en motpart som inte varit allt för medgörlig heller. Det har kärvat en del.
Thomas Nilsson (M)

– Utifrån de förutsättningar som finns, tycker jag inte att jag vill vara för kritisk mot majoriteten. Vi har också en motpart som inte varit allt för medgörlig heller. Det har kärvat en del. Jag förstår den tvekan som finns i majoriteten, samtidigt som man önskar att man hade en snabbare gång.

Thomas Nilsson talar också om vikten av att bevara byggnaden.

”Här har vi något som är unikt på många olika sätt”, säger Thomas Nilsson (M) om Gamla kraftstationen i Deje.
”Här har vi något som är unikt på många olika sätt”, säger Thomas Nilsson (M) om Gamla kraftstationen i Deje. Foto: Lena Richardson

– För min del är det viktigt att det får finnas kvar och bevaras och att vi kan ha det som ett skarpt kulturminne. Det är något som jag vet att många Dejebor är stolta över att vi har, och Forshaga bor med för den delen. Jag tror att både vi och majoriteten vill samma sak. Sen tillkommer många aspekter på det, säger han och nämner bland annat riskbedömningarna kring kraftstationen.

Vad tror du händer nu?

– Jag tror inte att man ger upp, utan att man kommer att fortsätta att jobba hårt och visa att det finns ett stort engagemang här, som är ganska unikt när det gäller kulturfrågor. Det är ju ett mass-intresse och här har vi något som är unikt på många olika sätt, säger Thomas Nilsson.

Femdubblad hyra hotar Gamla kraftstationen: ”Känslan av förnedring ganska stark”

Artikeltaggar

DejeForshaga kommunFortumGamla KraftstationenKonstKulturNöje/KulturNyheterPer LawénSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.