De höga el- och råvarupriserna gör att många bagerier stänger under vintern eller tvingas slå igen för gott. Café Drevsta i Kristinehamn gjorde som många andra och panikstängde när den första riktigt dyra elräkningen kom.
– Jag fick världens chock och tänkte vad ska det här bli? Jag fick kortslutning och panik, säger Anette Rönning, ägare till Café Drevsta.
När den där första och riktigt dyra elräkningen damp ned var hon tvungen att snabbt agera.
– Jag läste om andra ställen som stängde ett par timmar eller på helger. Då, i panik, stängde vi på lördagar och tänkte att vi sparade den strömmen åtminstone, berättar Anette.
Det blev ingen långsiktig lösning.
– Det kändes inte bra i magen att ha stängt på lördagar. Så vi öppnade igen efter tre veckor, säger hon.
Istället har Anette och hennes personal förändrat sitt arbetssätt i grunden – allt för att dra ned sin elförbrukning.
Elräkningen är fortfarande tredubbel mot var den brukar
– När vi kommer på morgonen nu drar vi bara igång jässkåpet och ungen. Vi tänder inte upp som vi gjorde tidigare.
Nu väntar de framåt lunch med att diska all disk istället för att köra igång diskmaskinen på morgonen. Men det är långt ifrån alla förändringar som gjorts.
– Vi började plocka ihop saker i frysarna och buntade ihop mer och mer. Vi har dragit bort jättemycket kylskåp och frysar och stängt ned. Så det är mycket mer spring och mer jobb, säger Anette och fortsätter:
– Vi har börjat dra ut sladdar. Vi har släckt ned och tänder lite senare.
Många små förändringar har fått stora resultat.
– Allt det har gjort att vi den här månaden har halverat elräkningen från förra, berättar Anette om deras bedrift.
Men det är en bitterljuv vinst.
– Elräkningen är fortfarande tredubbel mot var den brukar.
Ojämt kunderunderlag
Anette och hennes personal märker att deras kundunderlag är svajigare än tidigare.
– Vissa dagar blir vi bombarderade med folk och andra är det helt folktomt och så har det varit en tid. Det finns folk, stammisar, som vi tidigare sett ofta men som har slutat att komma. Det förstår man ju att folk inte har råd att fika, säger Anette.
En förändring som Anette inte vill göra är att höja caféets priser.
– Jag drar på det in i det längsta. Vi har fått höja priset på någon enstaka produkt men det är allt än så länge. Våra kunder säger att vi måste höja priserna, berättar hon.
Det finns flera orsaker till att Anette avvaktar trots att även råvarupriserna höjts kraftigt.
– Vi vill behålla kunderna vi har. Jag tycker synd om folk. Pensionärerna har det svårt som det är, säger Anette och menar att pensionärerna inte kommer att ha råd att fika om priserna höjs.