Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk filmare bäst i Europa: ”Viktig och unik”

Publicerad:
"Världens vackraste pojke" handlar om Björn Andrésen som bland annat medverkade i "Döden i Venedig" av  Luchino Visconti. Kristina Lindström ligger bakom den flerfaldigt prisade filmen.
"Världens vackraste pojke" handlar om Björn Andrésen som bland annat medverkade i "Döden i Venedig" av Luchino Visconti. Kristina Lindström ligger bakom den flerfaldigt prisade filmen. Foto: Carl Edlom

Under festivalen Prix Europa 2022 utsågs filmen "Världens vackraste pojke" till Årets bästa europeiska tv-dokumentär.

Det är Kristina Lindström från Arvika som står bakom filmen tillsammans med Kristian Petri.

Kristina Lindström är uppväxt i Arvika och har tidigare bland annat gjort dokumentärfilmer om Olof Palme och Astrid Lindgren. Ifjol hade dokumentärfilmen " Världens vackraste pojke" premiär och möttes av fin respons från både publik och kritiker. Filmen handlar om hur skådespelaren Björn Andrésen blev exploaterad av filmvärlden och hur det kom att påverka hans liv.

I en intervju med NWT i samband med premiären berättade Kristina Lindström:

"Det som fångade oss i Björns historia var en kombination av många saker. Den omedelbara berättelsen – som är stark och viktig – är den om hur Björns ansikte och persona togs ifrån honom och blev allmängods."

Film om världens vackraste: "Osannolikt att allt har hänt en och samma person"

Prix Europa har arrangerats sedan 1987 och festivalen lyfter fram de bästa europeiska produktionerna inom tv, radio och internet.

"Först och främst vill vi tacka Björn Andrésen för hans mod att dela med sig av en berättelse som är viktig och unik och samtidigt blir allmängiltig, angelägen för många. Tack för public service och för det fria ordet. Tack alla de viktiga och berörande filmer som vi fått ta del av genom våra dokumentärfilmskollegor under Prix Europa", sa Kristina Lindström och Kristian Petri när de tackade för priset på galan.

"Världens vackraste pojke" fick även ta emot priset Årets dokumentär vid Kristallengalan tidigare i år. Kristina Lindströms nästa projekt är en dokumentär om Selma Lagerlöf som ska visas i SVT under julhelgen.

Artikeltaggar

ArvikaBjörn AndrésenDokumentärerDokumentärfilmEuropaFestivalerFilmFilmerKändisarKristian PetriKristina LindströmNöje/KulturSVTTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.