Hoppa till huvudinnehållet

Femdubblad hyra hotar Gamla kraftstationen: ”Känslan av förnedring ganska stark”

Publicerad:
Linn Sönstebö Mossberg är verksamhetsledare för Gamla kraftstationen i Deje. Hon är starkt orolig för framtiden, efter att förslaget till nytt avtal visat sig vara markant dyrare än det tidigare.
Linn Sönstebö Mossberg är verksamhetsledare för Gamla kraftstationen i Deje. Hon är starkt orolig för framtiden, efter att förslaget till nytt avtal visat sig vara markant dyrare än det tidigare. Foto: Lisa Olaison

– Vi kommer inte att skriva på. Det är härskartekniker från början till slut.

Linn Sönstebö Mossberg, verksamhetsledare vid Gamla kraftstationen i Deje, är tydlig: avtalsförslaget som konsthallen fått i elfte timmen av uppsägningstiden innebär för stora kostnadsökningar och för stora osäkerhetsfaktorer.

Under måndagen löper uppsägningstiden ut för hyresavtalet mellan Fortum och Forshaga kommun och därmed är risken akut att konsthallen står utan hyresavtal från och med tisdagen.

– Om inte kommunen går in med en garanti, får vi lämna allt och droppa nycklarna till kommunen, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Konsthallen har hyrt av Forshaga kommun, som i sin tur hyrt av Fortum, som äger den gamla kraftverksbyggnaden vid Dejeforsen.

Snabba ryck – plötsligt

Så har det varit sedan 2013, men i januari i år kom chockbeskedet att Fortum sagt upp avtalet med kommunen.

Sedan dess har kommunen och Fortum haft flera möten, men först i förra veckan fick föreningen som driver konsthallen se ett skarpt förslag till avtal.

Gamla kraftstationen i Deje är stängd för säsongen och om det ska bli någon mer säsong är oklart.
Gamla kraftstationen i Deje är stängd för säsongen och om det ska bli någon mer säsong är oklart. Foto: Lena Richardson

– Avtalet mellan Fortum och kommunen fick vi se för en månad sedan och där har vi varit väldigt tydliga. Vi trodde kanske att kommunen skulle bråka lite till med Fortum, och försöka komma längre, men i tisdags blev det klart att kommunen ansåg sig ha nått vägs ände och två dar efter det fick vi först se kontraktet som är ett underavtal, berättar Linn Sönstebö Mossberg.

Dyrare avtal

Underavtalet mellan kommunen och konsthallen är enligt verksamhetsledaren en direkt avspegling av huvudavtalet och det är på flera punkter ett tuffare avtal som väntar om det går igenom.

Istället för dagens 32 000 kronor per år i varmhyra, vill Fortum nu ha 167 000 kronor per år plus moms i kallhyra. Vad elkostnaden blir är högst oklart, eftersom man idag värmer lokalerna med ett spillvärmesystem, som Fortum tänker koppla bort.

– Det är orimligt att förutsättningarna ändras så fatalt. Oron är stor, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Dessutom står Fortum fast vid att konsthallen inte får ha alkoholservering i lokalerna.

”Ingenting är bättre”

– Efter åtta månader får vi ett avtalsförslag, där ingenting är bättre än i det förra, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Hon kände press att skriva på, men efter samråd i styrelsen fick pennan vila.

Gamla kraftstationen i Deje har haft fyra årsanställda, tjugo säsongsanställda och en lång rad ideellt arbetande. Nu är alla anställda uppsagda och framtiden fortsatt oviss.
Gamla kraftstationen i Deje har haft fyra årsanställda, tjugo säsongsanställda och en lång rad ideellt arbetande. Nu är alla anställda uppsagda och framtiden fortsatt oviss. Foto: Lena Richardson

– Vi fick mindre än ett dygn på oss att titta på avtalet, trots att man diskuterat det här sedan i våras. Ingen av oss känner att vi törs ta den risken. Utan garantier från kommunen vågar vi inte fortsätta. Vår revisor har också avrått oss från att skriva på det här kontraktet.

Kan sluta i konkurs

Det konsthallen efterlyser är bättre villkor från Fortum eller en skriftlig garanti från kommunen om att Forshaga kommun tar ansvaret för de förhöjda kostnader som det nya avtalet innebär.

– Någon sådan garanti har kommunen inte gett oss. Skriver vi på det här och inte får någon garanti gör vi konkurs i januari, för de här pengarna finns inte i föreningen. Vi har ju heller ingen aning om vad elen stoppar på, säger Linn Sönstebö Mossberg.

”Räcker inte”

Hon har i och för sig fått ett mejl från kommunalrådet Per Lawén, där han skriver att inriktningen är att fortsätta stötta Gamla kraftstationen, men:

– Det räcker inte. Vi behöver ett tydligt dokument med underskrifter för att vi ska våga fortsätta, säger Linn Sönstebö Mossberg.

I augusti möttes kommunalrådet Per Lawén och Linn Sönstebö Mossberg på en fest i Gamla kraftstationen och då uttryckte båda optimism inför att ett nytt avtal snart skulle ros i hamn.
I augusti möttes kommunalrådet Per Lawén och Linn Sönstebö Mossberg på en fest i Gamla kraftstationen och då uttryckte båda optimism inför att ett nytt avtal snart skulle ros i hamn. Foto: Lena Richardson

Det finns också en diskussion om att Fortum kan tänka sig att sponsra föreningen, men där är heller inga besked klara.

”Förnedring”

Linn Sönstebö Mossberg och Sandra Bornstedt från Gamla kraftstationen berättar om avtalsförslaget och läget och båda är besvikna över flera delar av processen. Inte minst ifrågasätter de varför inte föreningen fått vara med under mötena mellan kommunen och Fortum, och visar även hur Fortums bild av varför avtalet skulle skrivas om ändrats från säkerhetsfrågor till en kraftigt höjd hyra.

– En känsla av förnedring är ganska stark och att vi på något sätt blivit förminskade under den här processen. Fortum och kommunen har drivit oss till vansinne under nio månader. Det är en känsla av hopplöshet. Det är ju härskarteknik från början till slut, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Gränsen passerad

Tiden från uppsägningsbeskedet har varit jobbig.

– Vi har gått från hopp till förtvivlan i en ständig berg och dalbana i nio månader. För egen del kände jag i somras att gränsen för vad som här hälsosamt hade passerats, men när jag ser vad vi skapat och vad det betyder för den enskilde besökaren, anställda och ideella medarbetare och när jag ser vad det betyder för Värmland, då orkade jag fortsätta lite till, säger Linn.

Än vill de inte ge slaget förlorat:

– Vi tycker att Fortum ska ta det en vända till och tänka om, så att vi kan fortsätta våra utvecklingsplaner. Gör de inte det, måste kommunen gå in med en försäkran och gör den inte det, då är inte bara kapitlet slut utan hela boken.

Kommunalrådet bekymrad över situationen i Deje: ”Ett osäkert läge”Så många skrev på för Gamla kraftstationen: ”Utan kultur somnar Deje”Gamla kraftstationen firade framgångarna: ”Det är en bitterljuv afton”Tidigare kommunalrådet biter ifrån om Gamla kraftstationen: ”Sätt ner foten”Efter chockbeskedet – fortsatt ovisst för konsthallen i Deje: ”Klockan går”

Artikeltaggar

AvtalDejeForshaga kommunFortumGamla KraftstationenKonstKulturLinn Sönstebö MossbergNöje/KulturNyheterSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.