Hoppa till huvudinnehållet

Ica-handlaren: ”Äntligen blir det en riktig jul!”

Publicerad:
Ica Kvantums egen tomtefar Stefan Källvik kan nu bekräfta att det kommer att bli en vanlig julfest i butiken i år.
Ica Kvantums egen tomtefar Stefan Källvik kan nu bekräfta att det kommer att bli en vanlig julfest i butiken i år. Foto: Jenni Jansson

Det må vara nästan två månader kvar till jul, men redan nu kan Stefan Källvik och hans tomtenissar på Ica Kvantum i Säffle bekräfta något som många har hoppats på: det blir ett vanligt julbord i butiken i år.

Varje julafton sedan 2016 har Ica Kvantum i Säffle bjudit in till gratis julfest mitt på dagen. Den primära målgruppen är alla som annars är ensamma på julafton eller har slut på pengar.

Efterlängtat

De två senaste jularna har julbordet i butiken inte kunnat genomföras på grund av pandemin. Då gav man i stället bort förbeställda matkassar som skickades hem till alla som annars hade velat gå på julbordet.

– Vi var jätteglada över att åtminstone kunna göra det, men självklart har vi längtat efter att kunna arrangera en vanlig julfest hos oss igen, säger Stefan Källvik.

Och så blir det i år. Under ett par timmar mitt på dagen dukas det upp ett dignande julbord med allt som hör till. Precis som tidigare blir det också underhållning av olika slag till maten. Sifhällatomtarna gör en intensiv turné varje julafton och har medverkat på varenda julbord på Ica Kvantum, och kommer att göra så även i år.

Sifhällatomtarna har varit en stående programpunkt på julborden och kommer så att vara även i år.
Sifhällatomtarna har varit en stående programpunkt på julborden och kommer så att vara även i år. Foto: Carolina Schützer

Är det här något som gett ringar på vattnet i Ica-koncernen?

– Nej, det kan jag väl inte säga. Vi har fått jättemycket uppmärksamhet och beröm på grund av detta, men just det här konceptet tror jag att vi fortfarande är ensamma om. Däremot är det många andra Ica-butiker som samarbetar med bland annat Röda korset inför jul, så de bidrar på andra sätt.

”Känns så rätt”

Att arrangera en sådan här fest kräver förstås en del resurser i form av personal, yta och lager - men allra mest det personliga engagemanget.

– Om inte jag och min familj tyckte att det här var så fantastiskt roligt hade det nog inte blivit en tradition. Känslan efter det allra första julbordet 2016 var så otroligt stark, det kändes så rätt allting och gav så mycket tillbaka. Vi kände allihop att så här vill vi att vårt julfirande ska se ut framöver.

Allt som hör ett traditionsenligt julbord till dukas upp på Ica Kvantum.
Allt som hör ett traditionsenligt julbord till dukas upp på Ica Kvantum. Foto: Carolina Schützer

Mat för 100 gäster

Stefan och hans personal brukar förbereda mat och dryck för 100 personer, och allt plockas ur butikens egna kylar, frysar och hyllor. Hittills har så många aldrig kommit, utan besöksantalet har landat mellan 50 och 70.

– Men all mat går åt oavsett. Vi ger överskottet till LP-kontakten, som vi regelbundet skänker vårt matsvinn till. Ingen mat kommer att slängas. Skulle vi istället behöva mer mat fixar vi det också, säger Stefan.

Kärvt i jul

Ica-handlaren spår nämligen att det kan bli fler besökare i år än någonsin tidigare. Den höga inflationen har fört med sig kraftigt ökade levnadskostnader som slagit hårt mot ekonomin för många.

– Det är ju så motsägelsefullt detta, för samtidigt som man ser jättemycket fram emot julfesten och på att få träffa våra gäster igen, skulle man ju egentligen vilja att ingen kom. Att ingen var ensam eller hade det så tufft ekonomiskt. Jag är rädd för att många fler kommer att ha en svår julhelg i år.

Desto härligare är det förstås att känna ännu större mening med sitt initiativ.

– Jag ser verkligen fram emot det här. Äntligen blir det en riktig jul igen!

Artikeltaggar

ButikerHandelIcaIca KvantumJulRöda korsetSäffleStefan Källvik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.