Hoppa till huvudinnehållet

Elkrisen: Då kan Karlstads energi tvingas elda fossil olja

Publicerad:
Karlstads energi ökar produktionen av fjärrvärme rejält – och bidrar samtidigt med mer el.
Karlstads energi ökar produktionen av fjärrvärme rejält – och bidrar samtidigt med mer el. Foto: Peter Bäcker

Elkrisen gör att efterfrågan på fjärrvärme ökar.

Karlstads energi löser det genom att elda mer flis. Bara i yttersta nödfall tar man till fossil olja.

Mer fjärrvärme ger också mer el.

Bland andra KBAB och Region Värmland kommer att använda fjärrvärme i stället för värmepumpar i vinter för att spara in på elen.

Det gör att Karlstads energi kommer att producera mer fjärrvärme i år än man budgeterat för, enligt vd:n Erik Kornfeld. Han räknar med att man också kommer producera 20–30 procent mer el än budgeterat och elda mellan 10 och 20 procent mer flis än ett normalår.

– Vi använder restavfall från skogen, sådant som inte går att använda till annat, för att producera fjärrvärme.

Mer flis betyder att mer koldioxid från biomassa släpps ut från pannorna. Men enligt Erik Kornfeld hade den koldioxiden nått atmosfären även om skogsresterna fått ligga kvar i skogen.

Lite fossil olja

Ni har också möjlighet att elda olja. När gör ni det i så fall?

– Under normal drift, när man startar en anläggning, kan man behöva olja. I vår avfallspanna använder vi fossilfri olja, men i de två stora pannorna använder vi lite fossil olja som start och stöd.

Foto: Tommy Andersson

Han fortsätter:

– Skulle krisen förvärras och Svenska kraftnät eller regeringen säger att ”nu behöver vi all elproduktion”, då har vi möjlighet att öka elproduktionen lite och använda fossil olja, men det är inget vi planerar.

I dag kommer 0,2 procent av bolagets råvara från fossil olja. Målet är att den ska vara helt borta om några år. Den fossilfria oljan som används är baserad på rapsolja.

Mer fjärrvärme = mer el

Att efterfrågan på fjärrvärme ökar gör att Karlstads energis elproduktion ökar per automatik. De två flispannorna har turbiner, som gör att fyra kilowattimmar fjärrvärme ger underlag för att producera en kilowattimme el. Alltså: ju mer fjärrvärme, desto mer el.

Det finns också en avfallspanna som enbart ger fjärrvärme. Just nu är den avstängd för ett förlängt underhållstopp. Under tiden bränns avfallet i Karlskoga och där ger även avfallspannan el.

Enligt Erik Kornfeld kommer både skogsresterna och avfallet från närområdet.

Han ser fördelar med att Karlstads energi kan göra mer el när fler vill ha fjärrvärme.

– Kan vi producera fossilfritt här så trycker vi undan fossilbaserad elproduktion i Polen och Tyskland och sådana länder. När till exempel regionen och KBAB använder mer fjärrvärme, så levererar vi mer fjärrvärme, som är förnybar, och mer el, som är förnybar och fossilfri.

Begränsad potential

Som NWT tidigare har berättat är intresset för fjärrvärme stort just nu. Enligt Erik Kornfeld ansluts fler hushåll än på 15 år.

Frågan är hur stor potential det finns att utnyttja spillvärme från fler verksamheter än bolaget gör i dag.

En planerad vätgasanläggning som är tänkt att stå klar 2025 skulle kunna ge fjärrvärme som motsvarar två–tre procent av behovet, enligt Erik Kornfeld.

– Vi tittar på vad det finns för restströmmar, vad det finns för energi som går till spillo som vi kan använda för värme.

I dag får man sådana tillskott både från Stora Enso i Skoghall och krematoriet i Karlstad.

– Det är inte så industritätt i Karlstad och i närheten av vårt nät, men det är sådant vi utreder.

Artikeltaggar

ElElkrisenEnergiErik KornfeldFjärrvärmeKarlskogaKarlstadKBABKlimatMiljöOljaRegion VärmlandStora EnsoSvenska kraftnät

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.