Hoppa till huvudinnehållet

Fortum om massiva höjningen för konsthallen: ”I vår mening har vi redan prutat”

Publicerad:
Gamla kraftstationen i Deje har stängt för säsongen och om det blir någon ny säsong är inte avgjort. Hyresnivån är en stor stötesten i förhandlingarna.
Gamla kraftstationen i Deje har stängt för säsongen och om det blir någon ny säsong är inte avgjort. Hyresnivån är en stor stötesten i förhandlingarna. Foto: Lena Richardson

Mer än femdubblad hyra är förslaget från Fortum, när ett nytt avtal ska skrivas med Forshaga kommun om Gamla kraftstationen i Deje.

– I vår mening har vi redan prutat, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef för Fortum i Sverige.

Hyresavtalet mellan Fortum och Forshaga kommun löpte ut under måndagen, men de ansvariga för Gamla kraftstationen är inte redo att skriva på det nya avtalet mellan dem och Forshaga kommun.

Avtalet skulle – bland annat – ge en höjning av årshyran från 32 000 kronor till 167 000.

Per-Oscar Hedman förklarar och försvarar den nya nivån:

– Till att börja med täckte den gamla hyran inte ens elkostnaden, säger han och fortsätter:

Ska investera

– Vi behöver göra investeringar för att göra anläggningen till en säker plats och dessutom har verksamheten växt och utnyttjar större ytor och slitaget ökar, och man får tillgång till fler byggnader, säger han.

Men från 32 000 till 167 000 i ett svep – om den höjningen måste göras, går det inte att göra den i trappsteg?

– Vi för inte förhandlingar med föreningen, utan det är kommunen som hyr av oss, poängterar Per-Oscar Hedman och förklarar sedan att hyresnivån Fortum landat på, är den man anser måste tas ut, för att bekosta investeringar i säkerheten.

Han hävdar att företaget redan hållit nere kostnaden för de planerade åtgärderna genom att skriva av investeringarna på längre tid än man brukar.

Fortum äger byggnaden Gamla kraftstationen i Deje.
Fortum äger byggnaden Gamla kraftstationen i Deje. Foto: Stefan Sjödin Fortum

– Lokalen ska klara att vara en säker plats och ha en verksamhet i den volym som är nu. Det finns ett antal säkerhetsåtgärder som måste göras i lokalen eftersom den ligger nära ett kraftverk som är i drift, säger han.

”Viktigt landmärke”

På måndagen uppgav de ansvariga på konsthallen att man inte kommer att skriva på avtalet med mindre än att Fortum antingen ger ett bättre avtalsförslag eller att kommunen går in med en garanti om att man tar på sig de ökade kostnaderna.

Om de lämnar kraftstationen får ni ju inga inkomster alls?

– Frågan kring huruvida föreningen vill skriva på, kan inte vi svara på. Det är inte ett avtal mellan Fortum och föreningen, säger han.

Vill Fortum ha konsthallen kvar i Gamla kraftstationen?

– Vi har sett och ser hur verksamheten blivit ett viktigt landmärke för kommunen, säger Per-Oscar Hedman.

Konsten bärs tillbaka in i Gamla kraftstationen efter en uppmärksammad utrymning förra hösten. Om det blir mer konst att bära in framöver återstår att se.
Konsten bärs tillbaka in i Gamla kraftstationen efter en uppmärksammad utrymning förra hösten. Om det blir mer konst att bära in framöver återstår att se. Foto: Lena Richardson

Insatserna som Fortum planerar är i sig ett bevis för att Fortum vill ha verksamheten kvar, tycker han:

– Det är ju en ganska stark signal på att vi tycker att det är en viktig knutpunkt.

”Vår avtalspart är kommunen”

De ansvariga på konsthallen uttrycker också besvikelse över att Fortum trots flera inbjudningar inte kommit och hälsar på i verksamheten, för att se vad besöksmålet egentligen innehåller och arbetar med.

– Vi är medvetna om vilken verksamhet det är och hur viktig den är, men vår avtalspart är kommunen, säger Per-Oscar Hedman.

Sponsring diskuteras

Under tiden sedan uppsägningen gjordes har frågan om sponsring kommit upp: att Fortum å ena sidan skulle höja hyran, men å andra sidan skriva ett sponsringsavtal med konsthallen.

Hur långt den tanken kommit är oklart:

– Det kan jag inte kommentera.

Vad händer nu, från Fortums sida?

– Vi får avvakta och se, huruvida föreningen tecknar avtal med kommunen, säger Per-Oscar Hedman.

Men kan ni göra något mer?

– Njae... vi får ge oss till tåls.

Inte pruta lite mer?

– I vår mening har vi redan prutat.

Artikeltaggar

AvtalDejeForshaga kommunFortumGamla KraftstationenInvesteringarKonstNöje/KulturNyheterSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.