Hoppa till huvudinnehållet

Dalta inte med miljöextremister

Publicerad:
Bortskämda extremister vandaliserar van Goghs Solrosor.
Bortskämda extremister vandaliserar van Goghs Solrosor. Foto: Just Stop Oil via AP

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Låt oss tala klarspråk: Miljöaktivismen har gått för långt. När motorvägar stängs av, världens kändaste konst förstörs och museum ockuperas är det dags att ta deras sabotage på allvar.

Domen för de personer som stängde ned trafiken på E4:an utanför Stockholm i somras har nu kommit. Nio aktivister döms till villkorlig dom, och tre till skyddstillsyn. I rätten lovade de att inte göra om det, men direkt efter att straffet fastställts lovade de att "fortsätta motståndet". Vilket av löftena som hålls återstår att se, men nog känns det senare mer säkert att anta.

Det vore nästan lite konstigt om de inte fortsatte. Hittills har de ju haft både rättslig och medial medvind. Trots den ekonomiska skada som det medför att stänga av en motorväg, och trots att de varit likgiltiga inför risken att ambulanser skulle kunna fastna i trafiken. Vilket också skedde.

De nöjer sig inte heller med att störa folk på vägen till skola och jobb. På flera håll i världen har extremistgruppen "Just stop oil" vandaliserat konst och museum genom att limma fast sig på eller under ett känt konstverk. I två uppmärksammade fall slängdes även mat på konstverket, bland annat på Vincent van Goghs kända Solrosor som hänger på Londons National Gallery. Aktivisterna hävdar att deras intention inte är att permanent förstöra något konstverk, men bryr de sig verkligen om ett av världens kändaste konstverk råkar gå sönder mitt i det tumult som urartar till följd av deras "aktivism"?

För övrigt tog just aktioner mot museum och turistattraktioner en komisk dimension när gruppen "Scientist Rebellion" intog Autostadt, Volkswagens upplevelsepark i Wolfsburg i Tyskland, och limmade fast sig på Porschepaviljongens golv. De tilläts vara där i två dagar innan aktionen avslutades. Väl på plats klagade aktivisterna på Twitter att de inte var tillåtna att ta in fler personer för stöd, och även att de inte tilläts att beställa mat (de fick nöja sig med att äta den mat som Volkswagen erbjöd dem!).

Alla tre exempel är talande, men just aktionen på Autostadt pekar med viss tydlighet på vad för sorts personer som håller på med den här sortens aktivism. Det är en högljudd och bortskämd men liten grupp av välbeställda som inte bara förväntar sig att de inte skall bestraffas, utan även att de nog är värda lite uppassning. Det är verkligen fräckt.

Regeringen bör agera för att höja straffen för sabotage av detta slag. Gröna sabotörer har länge låtit hållas eftersom de trots allt "har ett gott syfte". Men om uttalandet om fortsatt motstånd efter domslutet mot aktivisterna på E4:an är något att döma av så tycks en villkorlig dom bara radikalisera dem ännu mer.

Det är dags för staten att inta samma position gentemot gröna extremister som de har gentemot vänster-, höger- och islamistisk extremism. Då kanske de tänker sig för innan de håller fler ambulanser från att komma till sjukhuset.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdDomstolarExtremismKlimatLedareLondonMuseumNational GalleryStockholmTwitterVandaliseringVincent van GoghVolkswagenWolfsburg