Hoppa till huvudinnehållet

Högt tempo när Sundsta torg-bygget växer fram

Publicerad:
De tre husen som ingår i Sundsta torg-processen börjar nu resa sig på allvar efter byggstarten den 1 september 2021. Det konstaterar Carolina Karlsson, arbetsledare Consto, Maria Frykblom projektutvecklare Prepart och Janne Gustavsson, vd Karlstadhus. Foto: Helena Karlsson

För drygt ett år sedan var det byggstart för Sundsta torg-projektet som omfattar 132 lägenheter i tre nya hus som blir 13, 11 och 8 våningar höga.

Nu har projektet kommit ungefär halvvägs och husen börjar resa sig ordentligt.

– Inflyttningen inleds i november 2023, säger Maria Frykblom.

Hon är projektutvecklare på Prepart som genomför den stora satsningen tillsammans med Karlstadhus.

I maj 2019 meddelade mark- och miljööverdomstolen att de inte beviljade prövningstillstånd för att pröva detaljplanen för Sundsta torg. Det var slutet på en lång process.

Tre bostadsrättsföreningar hade överklagat detaljplanen i flera instanser och tidigare vunnit flera gånger över kommunen som fått bakläxa i strandskydds- och bullerfrågorna.

Hösten 2019 inleddes första delen av Sundsta torg-projektet. Då började bolaget Konstruktören bygga ett nytt sjuvåningshus med 24 hyresrätter i korsningen Rudsvägen/Hagaborgsgatan.

De tre huskropparna får olika tegelfasadfärger och ut mot det nya Sundsta torg blir det bland annat gym och restaurang, fontän och busshållplatser.
De tre huskropparna får olika tegelfasadfärger och ut mot det nya Sundsta torg blir det bland annat gym och restaurang, fontän och busshållplatser. Foto: Mondo arkitekter

Sedan drygt ett år är den andra etappen av Sundsta torg i gång, Prepart och Karlstadhus tre hus med totalt 132 lägenheter som byggs på den tidigare parkeringen strax öster om Sundstabadet i korsningen Ringervägen/Rudsvägen/Drottning Kristinas väg.

Stort parkeringshus

– Vi inledde projektet den 1 september 2021 och startade med att bygga ett stort parkeringshus i två plan med cirka 125 platser.

– Det var ett komplicerat projekt så nära Sundstatjärn som till att börja med krävde cirka 500 pålar och mycket spontning, berättar Carolina Karlsson, arbetsledare hos byggbolaget Consto.

Att anlägga parkeringshuset i två plan med cirka 125 platser under de tre bostadshusen var komplicerat, berättar Carolina Karlsson för Janne Gustavsson och Maria Frykblom.
Att anlägga parkeringshuset i två plan med cirka 125 platser under de tre bostadshusen var komplicerat, berättar Carolina Karlsson för Janne Gustavsson och Maria Frykblom. Foto: Helena Karlsson

Nu börjar de tre husen som blir 13, 11 och 8 våningar som är ritade av Mondo arkitekter på allvar resa sig och vi får en rundvandring i projektet.

– Detta är det största gemensamma projektet som Karlstadhus och Prepart har gjort tillsammans. Det är en satsning på cirka 500 miljoner kronor. Som tur är hann det mesta av byggmaterielen beställas innan de stora kostnadsökningarna.

I november 2023 inleds inflyttningen i en del av de 132 bostadsrätterna vid Sundsta torg.
I november 2023 inleds inflyttningen i en del av de 132 bostadsrätterna vid Sundsta torg. Foto: Helena Karlsson

– Det är ungefär tio år sedan jag började titta på det här och efter en arkitekttävling och en juridisk process är nu är husen äntligen på väg upp. Detta är ett fantastiskt fint läge intill Sundstatjärn och samtidigt är det nära in till centrum, säger Karlstadhus vd Janne Gustavsson.

Snabb försäljning

I mars 2021 inleddes försäljningen av de 132 bostadsrätterna och intresset var mycket stort.

– Ja, de sålde slut på ungefär ett halvår. Det gick mycket snabbare än vi trodde. Lägenheterna är väldigt blandade till storlek och utseende.

– Det är ettor till femmor på mellan 32 och 102 kvadratmeter och alla får balkong och inflyttningen drar i gång i november 2023 och fortsätter i december och januari 2024, säger Maria Frykblom.

Här ses de tre flerbostadshusen som uppförs på en tidigare parkering strax intill Sundstabadet. De blir 13, 11 och 8 våningar höga.
Här ses de tre flerbostadshusen som uppförs på en tidigare parkering strax intill Sundstabadet. De blir 13, 11 och 8 våningar höga. Foto: Mondo arkitekter

Ett 40-tal personer arbetar för närvarande med projektet och man håller tidplanen.

– Vi bygger ungefär ett våningsplan i veckan. Det är ett spännande bygge i och med att vi uppför tre hus samtidigt och att det görs mitt i stan. Vi kommer nog vara bortåt 70 anställda här som mest, säger Carolina Karlsson.

Gym och restaurang

I det stora nybygget blir det fyra verksamhetslokaler för uthyrning.

– Den största på 500 kvadratmeter ska gymkedjan Fitness24Seven ha och granne med den hamnar en restaurang som får runt 280 kvadrat.

– Utöver det blir det en lokal på en 130 kvadratmeter och en på cirka 100 kvadrat som vi vill ha in spännande butiker i, säger Maria Frykblom.

Restaurangen ska drivas av Mehdi Baderkhan, med 25 år i branschen, som äger Vedugnen på Norrstrand.

– Det ska bli väldigt roligt. Läget är ju jättebra. Jag känner ju dessutom området väl. Vilket koncept restaurangen får är ännu inte klart, säger han.

Bygger ett torg

Utanför de tre nya flerbostadshusen ska kommunen anlägga ett nytt torg där det bland annat blir busshållplatser och grönytor.

– Det är kul att kommunen också väljer att satsa och sammantaget blir det här ett nytt stadsdelscentrum och nere vid Sundstatjärn ska det anläggas bryggor, säger Janne Gustavsson.

Lundbergs är det tredje bolaget som ska bygga på Sundsta torg. Man planerar för ett 17-våningshus och två sjuvåningshus på den gamla macktomten längs Rudsvägen/Hagaborgsgatan.

Sammanlagt planeras det för cirka 140 lägenheter. Det är ännu inte klart när det projektet inleds.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsrätterCarolina KarlssonDetaljplanerFitness24SevenHyresrätterJanne GustavssonKarlstadhusLägenheterLundbergsMaria FrykblomPrepartRudsvägenSundstaSundsta torg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.