Bristen på barnmorskor gör att det är tufft på BB på Centralsjukhuset i Karlstad.
– Jag vill understryka att det är en ansträngd bemanningssituation på BB, jag vill inte sticka under stol med det, säger verksamhetschefen Nina Skantz.
På förlossningen har 16 barnmorskor anställts sedan i oktober förra året. Men på BB har det gått trögare och vakanserna är fler.
– Det är tufft för personalen, det är det, säger Nina Skantz om läget på BB.
Hur många vakanta barnmorsketjänster som finns på BB kan hon inte säga, förutom att det handlar om ”ett flertal”.
Vad beror det på att det är svårare att hitta barnmorskor till BB än till förlossningen?
– Vi försöker att rotera personal, men vi har en hel del nyutexaminerade barnmorskor som börjat i år och det tar ett tag att komma in i det här med förlossning innan man börjar rotera.
I januari tror hon att några fler barnmorskor kan börja jobba både på förlossningen och BB.
Under vardagarna är bemanningen något bättre än på helgerna. Det gör att man ska försöka styra exempelvis planerade kejsarsnitt till i början av veckan, för att kunna lätta trycket på helgerna så gott det går.
Man ser också om det går att flytta personal till BB och har öppnat för kombinerade tjänster, där man både jobbar på BB och i någon annan del av verksamheten.
Turbulenta år
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, avslutade nyligen sin tillsyn av kvinnosjukvården, vilket NWT tidigare har berättat. Men Ivo skriver i sitt beslut att den ansträngda bemanningen på BB medför risk för vårdskador.
Bedömer du att det finns risk för vårdskador med tanke på den ansträngda bemanningen?
– Jag skulle inte säga att riskerna är högre, vi har de flesta passen grundbemannade och vi har vidtagit åtgärder. Vi gör allt som står i vår makt för att det ska vara en god patientsäkerhet och kvalitet även på BB.
Under ett par års tid har läget inom kvinnosjukvården varit turbulent. Kan man känna sig trygg när man söker vård hos er?
– Man kan känna sig trygg när man söker vård hos oss, absolut. Det har skett positiva förändringar som lett till förbättringar.
På förlossningen finns alltid erfarna barnmorskor på varje pass, enligt Nina Skantz.
Fortsätter hyra in
Främst BB, men även förlossningen, behöver fortfarande hyra in barnmorskor för att klara bemanningen.
– En del av 2023 kommer vi att ha behov av hyrbarnmorskor, men exakt hur länge kan jag inte svara på.
Även förlossningsläkare hyrs in.
– Prognosen är positiv på det viset att vi har flera ST-läkare som inom några år kommer att bli specialistläkare och så småningom överläkare.
Hon bedömer att läkare behöver hyras in åtminstone under hela nästa år, men säger att med hyrläkarna når man den läkarbemanning som behövs.
– Det jag har fått höra är att folk trivs hos oss, man kommer gärna tillbaka och på det viset blir det ju van personal eftersom läkarna återkommer.
Kvinnosjukvården har annonserat efter specialist- och överläkare, men inte fått några behöriga sökande till tjänsterna.
Går åt rätt håll
Ivo skriver i sitt beslut att även om det finns brister kvar inom kvinnosjukvården, så går utvecklingen åt rätt håll.
Nina Skantz började som verksamhetschef för drygt ett år sedan. Hon säger att man också jobbar för att förbättra patientsäkerheten, bland annat genom ett introduktionsprogram för nyutexaminerade barnmorskor, mer lättillgängliga rutiner, fortbildning, uppföljning och analys.
Om vi blickar ett år framåt, vad är det viktigaste du och ni på kvinnosjukvården vill ha åstadkommit då?
– Om ett år ska vi ha nått en grundbemanning på förlossningen och BB, det hoppas jag på. Sedan att det finns en balans på hela kvinnosjukvården mellan krav och resurser, att vi har en arbetsmiljö där all vår personal är nöjd. Och en god tillgänglighet för våra patienter.
Läs tidigare artiklar:
Nya regionstyret: Ingen ”quick fix” för kvinnosjukvården