Kompisgänget gjorde gemensam sak – de packar för tionde resan till Ukraina

Publicerad:
Stefan Bernbäck, Ann Sörensen och Ulf Malmberg är tacksamma för allt som företag och privatpersoner skänker till nätverket Karlstad Ukraina tur och retur. Om en dryg vecka är det dags för den tionde resan till det hårt drabbade landet. Foto: Tommy Pedersen

När bomberna började falla över Ukraina kände Janne Ekelöf och Rickard Petrelius i Karlstad att de måste göra något.

Det blev starten för nätverket Karlstad Ukraina tur och retur. Om en dryg vecka är det dags för den tionde resan med folkabussen, fullpackad med varma kläder, sjukvårdsmateriel och teknisk utrustning.

– Vi gav oss iväg direkt i februari, och sedan har vi fortsatt. Nu har vi blivit några fler så vi är ett kompisgäng, åtta, tio stycken, som jobbar med det, berättar Janne Ekelöf.

Till en början hade de alla grejer hemma men till slut blev det för mycket. Över sommaren lånade de ett båthus och nu har de flyttat in i en stor lokal som de får låna gratis i ett industriområde i Karlstad.

– Vi flyttade alla grejer för en vecka sedan, berättar Ulf Malmberg som kommer att åka för första gången. Jag har lastbilskörkort som krävs eftersom vi kommer att hänga på en kärra, säger han.

De åker alltid två och två.

– För mig blir det fjärde resan, berättar Stefan Bernbäck.

Sedan starten har nätverket samlat in runt 300 000 kronor och kört ner närmare tio ton med förnödenheter som skänkts av både företag och privatpersoner.

Man har även tagit med sig runt 25 flyktingar till Sverige. Nu har man börjat hjälpa en del av dem att återvända.

– Den första familjen åkte ner för drygt tre veckor sedan. Genom våra kontakter och våra pengar kom de hem ända till den stora staden Dnepr där bomberna faller, men vi har kontakt med dem. Det är en fördel att vara så små som vi är. Vi har möjlighet att hålla lite koll på hur det går för de här människorna, så att vi kan hjälpa dem om de får problem, säger Janne Ekelöf.

De lämnar aldrig något vid gränsen utan kör alltid själva in i Ukraina. Där distribueras allt via ett väl uppbyggt kontaktnät via Mariana Kononchuk som bor i staden Lutsk i den nordvästra delen av landet.

– Hon har hand om biståndslinan mellan Polen och Ukraina. Mariana och hennes dotter flydde till Karlstad i slutet av februari. Janne och Rickard träffade henne vid en manifestation för Ukraina på Stora torget i Karlstad men hon återvände hem i juni, berättar Stefan Bernbäck.

Varma kläder står i fokus när vintern närmar sig. Ulf Malmberg med vinterskor som skänkts av ett företag.
Varma kläder står i fokus när vintern närmar sig. Ulf Malmberg med vinterskor som skänkts av ett företag. Foto: Tommy Pedersen

Inför varje resa tar man reda på vad det är mest behov av för tillfället.

– Är det något som är akut, och det har hänt några gånger, då sticker vi med bara en dags varsel om vi har grejerna, berättar Janne Ekelöf.

I förrådet står mängder med kartonger staplade efter innehåll.

– Under veckan har vi varit här och sorterat inför körningen, säger Ann Sörensen.

Den här gången har vi fokus på vintervärme.
Stefan Bernbäck

Nu närmar sig vintern samtidigt som ryssarna slagit ut elen på många platser i Ukraina.

– Den här gången har vi fokus på vintervärme, berättar Stefan Bernbäck och visar kartongerna med 1 700 varma vinterhandskar, regnkläder och tjocka arbetskläder som skänkts av ett företag. På andra sidan av lokalen står lådorna med kläder från privatpersoner.

– Vi har jättemycket barn- och damkläder men vi skulle behöva mer herrkläder och ekonomiskt bidrag så att vi kan köpa in fler stormkök. Eftersom elen är utslagen har många oerhört svårt att laga mat, säger Ann Sörensen.

"Vi kommer att packa med mycket sjukvårdsmateriel, bland annat vuxenblöjor till skadade soldater", berättar Ann Sörensen och Stefan Bernbäck.
"Vi kommer att packa med mycket sjukvårdsmateriel, bland annat vuxenblöjor till skadade soldater", berättar Ann Sörensen och Stefan Bernbäck. Foto: Tommy Pedersen

I ett hörn har man samlat sjukvårdsmateriel som det råder skriande brist på i Ukraina.

– I början, när vi gjorde vår första resa, flydde hundratusentals människor över gränsen till Polen, gående, traumatiserade, sjuka, skadade. Vi lärde känna både svenska och ukrainska läkare. Vi hade kontakter på stora lasarett i Sverige så vi fick väldigt fina operationsutrustningar. Vi köpte också elgeneratorer så att man hade ström till alla de här grejerna också, berättar Janne Ekelöf.

När folk ligger gömda i källare har de ingen kontakt och då är det guld värt att ha en telefon och en powerbank så att man kan ladda upp den.
Janne Ekelöf

Även under kommande resa kommer man ha med sig en elgenerator som skänkts av ett företag.

Man har även distribuerat många mobiltelefoner och powerbanks.

– När folk ligger gömda i källare har de ingen kontakt och då är det guld värt att ha en telefon och en powerbank så att man kan ladda upp den, säger Janne Ekelöf.

Allt får inte plats i bilen. "Vi skickar en hel del kartonger med täcken per post", berättar Ann Sörensen.
Allt får inte plats i bilen. "Vi skickar en hel del kartonger med täcken per post", berättar Ann Sörensen. Foto: Tommy Pedersen

Man vill vara transparenta och lägger ut bilder på mottagarna, i den mån det går för deras säkerhet, i Facebookgruppen Karlstad Ukraina tur och retur.

Varje millimeter i bussen utnyttjas.

– Blir det tomrum mellan kartongerna fyller vi det med lösa grejer, säger Stefan Bernbäck.

Vi har möjlighet att köra eftersom vi är pensionärer, men det skulle inte bli något utan alla som bidrar med pengar eller saker.
Stefan Bernbäck

Men eftersom utrymmet trots allt är begränsat skickar man även ner kartonger med post.

– De här har vi fyllt med vintertäcken, berättar Ann Sörensen och visar en mängd lådor som staplats vid ingången. Som privatperson kan du skicka ett paket till Ukraina gratis via Postnord. En del kanske inte kommer fram men det kanske ändå går till behövande, som Mariana sade.

Stefan Bernbäck poängterar att allt handlar om samarbete.

– Vi har möjlighet att köra eftersom vi är pensionärer, men det skulle inte bli något utan alla som bidrar med pengar eller saker, säger han.

Artikeltaggar

FamiljJanne EkelöfKarlstadRickard PetreliusUkraina

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare