Som final på Brogymnasiet årliga hälsovecka välkomnades elever och lärare till att besöka gymnasiets nya skolbyggnad som tidigare kallades för KTIC. Det bjöds på alkoholfritt bubbel, godis och testkörning av elbilar.
– Det här är för att ge elever och lärare, som inte brukar vara i den här delen, möjlighet att se lokalerna, säger Emma Larsson, studie och yrkesvägledare.
I de nya lokalerna huserar de mer praktiska programmen som fordon- och transport, industritekniska och el- och energi.
Skolsjuksköterskan Sara Lindeström tar med sig en grupp elever på en guidad tur och för många är det första gången de är i den nya byggnaden. Det märks att eleverna är lite ovana vid att höra hur det svetsas, slipas och bankas i en skolmiljö.
– Det känns nytt och fräscht, säger Marina Barjaktarevic som följer med på den guidade turen.
När rundturen stannar i den stora hallen hos fordon är det nästan som att komma in i vilken verkstad som helst – möjligen lite renare.
Elbilar till låns
Dagen till ära har en rad lokala bilfirmor lånat skolan lite olika elbilar som lärare och elever får testköra. Marina Barjaktarevic och Emmie Hagstein, som går i ettan på ekonomiprogrammet, blir visade den dimgröna Volvon ur den lånade elbilsflottan.
– Ni får gärna provsitta, säger Zakaria Nasser och Marina Barjaktarevic sätter sig i Volvon.
Hon har aldrig suttit i förarsätet på en elbil. Zakaria Nasser förklarar instrumentbrädan. Men dess tekniska finesser verkar aningens överväldigande för den ovane.
– Jag förstod ingenting, säger Marina Barjaktarevic när hon kliver ur bilen.
Hos fordons- och transportprogrammet har de lånade elbilarna skapat stor entusiasm bland eleverna. En svart och skinande Mercedes rullar in på gården från en testtur.
– Den där ska kosta 700 000 kronor, säger Linus Davidsson som går i tvåan
Känns det som det är en skola nu när ni går på samma ställe?
– Nja, det vet jag inte, säger Emmie Hagstein och tillägger:
– Jag har inte tänkt så mycket på det.
Någon som tänkt på det desto mer är Anton Skoglund som pluggar andra året på Fordon.
– För mig är det här som det nya Presterud, säger han och fortsätter:
– De andra programmen är ju inte i den här delen.
Han får medhåll av sina klasskamrater och den tidigare känslan av att vara uppdelade i två skolor verkar finnas kvar hos eleverna.