Hoppa till huvudinnehållet

Värmland skickar ambulanser till Ukraina: ”Massor med sjukvårdsutrustning”

Publicerad:
Reporter Anna Nordström
Anna Nordström
anna.nordstrom@nwt.se
Fem ambulanser ska skickas från Värmland till Ukraina. Genrebild.
Fem ambulanser ska skickas från Värmland till Ukraina. Genrebild. Foto: Charlotte Ferneman

Fem ambulanser fyllda med sjukvårdsutrustning ska skickas av Region Värmland till krigsdrabbade Ukraina. Transporten av fordonen, som sköts av MSB, är planerad att gå ner till gränsen till veckan.

Till veckan kommer Region Värmland skicka fem äldre fordon från från ambulansen Värmland till Ukraina, vilket ambulansen Värmland berättat om i sociala medier.

– Det är fem stycken nyarrangerade ambulanser som vi tänkte för några månader sedan att vi skulle göra något bra med. Så vi tänker skänka dem till Ukraina, säger Morgan Olsson, ansvarig i projektet från ambulansverksamheten, i ett Instagraminlägg.

Alla ambulanser är nyservade och upprustade för ändamålet.

– Vi har gjort i ordning dem och servat dem och lagt in vinterdäck, för det kommer de att behöva där nere. Sen har vi fyllt bilarna med utrustning från sjukhuset som har gått ut i datum. Massor med sjukvårdsutrustning. Även en hel del äldre utrustning som vi har i ambulansen har vi fått tag i.

Transporten av ambulanserna kommer att skötas av MSB. Till veckan kommer det flera lastbilar som ambulanserna ska lastas i, innan det bär iväg mot gränsen mellan Polen och Ukraina. Sedan kommer med största förmodan EU sköta vidare förflyttningar av fordonen inne i landet.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdBrott & blåljusEUFordonMSBRegion VärmlandTrafikUkrainaUkrainakrigetVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.