Stor intervju: Sterte om tiden som rektor och framtiden på Västerås slott

Publicerad:
Johan Sterte har gjort sin sista dag som rektor på Kau. Foto: Lisa Olaison

Johan Sterte, rektor på Karlstads universitet, har gjort sin sista arbetsdag innan han nästa vecka tillträder som landshövding i Västmanland.

För NWT berättar han om tiden på universitetet, senaste veckans skriverier och vad han ser mest framemot med sitt nya uppdrag.

– Jag är en person som i mångt och mycket är driven av nyfikenhet.

I ungefär fem år har Johan Sterte varit rektor på Karlstads universitet, dessförinnan bland annat rektor på Luleå tekniska universitet. Men nu ska Johan Sterte lämna uppdraget som rektor för rollen som landshövding i Västmanland.

När han berättar om sin tid på Kau och i solstaden Karlstad är det med värme.

– Jag tycker att jag har haft en väldigt trevlig tid här och det har hänt en hel del under åren. Universitetet har expanderat en hel del, vi är drygt 170 fler anställda och betydligt fler studenter än vad vi var för fem år sedan, säger Johan Sterte.

– Men det jag kanske är mest stolt över är att vi har odlat relationer med det omgivande samhället. Med näringslivet, politiken, kommunerna och regionen. Det var uttalat uppdrag från styrelsen och det la jag mycket kraft på de första åren. Jag tycker det har gått bra, vi är älskade i regionen.

”Vi vet ganska väl var vi står”

Förra veckan kom Times higher education med en rankinglista där Kau placerades på sista plats bland de svenska lärosäten som var med. Det blev en del skriverier i media, men Johan Sterte tog det inte särskilt hårt samtidigt som han blev lite besviken på rapporteringen.

– Det är ungefär som att komma på 13:e plats i svenska mästerskapen. Man är inte speciellt dålig på att springa då heller. Men det finns ungefär 20 000 universitet i världen och de rankar ett par tusen av dem, då ligger vi på plats 800 till 1000 och det innebär att vi då hör till de fem procent bästa. Tittar vi bara på de unga universiteten som också rankas så ligger vi på plats 350 till 400 i världen. Tittar man på våra styrkeområden som ekonomi och samhällsvetenskap så ligger vi i topp 500 i världen. Vi vet ganska väl var vi står.

– Jag får väl säga att jag är besviken på både Sveriges radio och NWT. Vi försöker skola våra studenter i kritiskt tänkande, det tillsammans med bildningen man får på ett universitet är förutsättningen för en fungerande demokrati framåt, säger Johan Sterte.

Johan Sterte ser tillbaka på sin tid som rektor med glädje. Nu väntar nytt uppdrag som landshövding i Västmanland.
Johan Sterte ser tillbaka på sin tid som rektor med glädje. Nu väntar nytt uppdrag som landshövding i Västmanland. Foto: Lisa Olaison

Kommer bo på slott

Den 1 november gör Johan Sterte sin första dag som landshövding i Västmanland. Ett uppdrag han ser framemot.

– Jag är en person som i mångt och mycket är driven av nyfikenhet och en vilja att testa och lära mig nya saker. Man måste gå framåt för att leva livet, man får bara ett. Det ska bli ruskigt spännande att få känna Västmanland samtidigt som jag får se en länsstyrelse inifrån.

– Och så får jag bo på ett slott påpekar alla, säger Johan Sterte skämtsamt.

Efter 19 år som rektor, för tre olika lärosäten, är Johan Sterte en erfaren rektor.

– Jag lämnar över världens roligaste jobb. Det är skithärligt att vara rektor i en organisation där det finns så mycket entusiasm och drivkraft. Jag kan rekommendera att följa tipset från hitchhiker's guide to the galaxy, don’t panic. Man har oftast mer tid på sig än vad man tror för att lösa problem.

Hur skulle du vilja säga hejdå till Kau i en mening?

– Keep up the good work. Det är ett fantastiskt jobb som görs här, det är en härlig organisation.

Artikeltaggar

Johan SterteKarlstadKarlstads universitetLuleå tekniska universitetOrganisationerSamhällsvetenskapSkola och utbildningStudenterTimbroUniversitet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare