Hoppa till huvudinnehållet

Orimligt låga straff för ungdomar i trafiken

Publicerad:
Insändarskribenten fick betala 2 000 kronor för fortkörning och jämför det med hur unga A-traktorförare döms för trafikbrott. Foto: Anneli Malm

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag körde från Karlstad mot Kil och vid korsningen mot Trangärd och Hertzöga körde jag 14 kilometer i timmen för fort. Där är hastighetsbegränsning 70 kilometer i timmen. Vid tillfället fanns ingen trafik varken bakom eller framför mig och inte på sidovägarna. Jag satt i andra tankar och körde 84 kilometer i timmen. Trafikkameran fångade mig och jag fick böta 2 000 kronor vilket kanske är rimligt.

Jag läste två artiklar i NWT (18 oktober) som båda handlade om hastighetsöverträdelser i olagligt trimmade A-traktorer som i ena fallet hade orsakat en olycka med en person svårt skadad. I det ena fallet krockade en A-traktor med en vägtrumma i Branäs. I A-traktorn färdades fyra tonåringar. Föraren, en 15-årig flicka, som själv skadades svårt i olyckan misstänktes för olovlig körning och vårdslöshet i trafik. A-traktorn hade gjorts om så att den kunde anses vara en personbil. Hon var från början misstänkt för grov vårdslöshet i trafik då man ansåg att hon agerat grovt oaktsamt och visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv. Tingsrätten bedömde dock inte att brottet kunde ses som grovt. Hon dömdes att betala 40 dagsböter om 50 kronor, totalt 2 000 kronor. Man tog hänsyn till flickans låga ålder.

I det andra fallet stoppade polisen en A-traktors vansinnesfärd i östra Deje, Forshaga kommun. Fordonet i fråga for fram i 101 kilometer i timmen – på en 50-väg. ”Det är ju en synnerligen grov överträdelse. Dels att det är 51 kilometer i timmen för fort för vägen, dels att det är 71 över vad fordonet får gå”, sa Lars Hedelin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen, till tidningen då. Färden stoppades snabbt av polis och fordonet beslagtogs. A-traktorn gick långt över den tillåtna hastigheten och klassades därför som en personbil, något som 18-åringen saknade körkort för. Eftersom han tidigare har lagförts för olovlig körning för ett liknande brott, dömdes han för både grov olovlig körning och hastighetsöverträdelse. Med hänsyn till hans unga ålder dömdes han till 40 dagsböter om 50 kronor, totalt 2 000 kronor.

Hur är det med likheten inför lagen? 2 000 kronor i böter för att man kör 14 kilometer i timmen för fort utan en bil eller person i närheten och samma straff för ovanstående livsfarliga förseelser som dessutom i ena fallet orsakade svår kroppsskada och kvaddat fordon.

Nya regeringen kommer nu att i viss mån ta bort dessa åldersrabatter och mängdrabatter när det gäller straff vilket är i högsta grad välbehövligt.

NAJ

Artikeltaggar

A-traktorFortkörningInsändareVårdslöshet i trafikVärmlands län