Hoppa till huvudinnehållet

Mikael Dahlqvist (S) om anstaltsplanerna i Råda: ”Är fortsatt positiv”

Publicerad:
Mikael Dahlqvist, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.
Mikael Dahlqvist, riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Riksdagsmannen Mikael Dahlqvist (S) är den som kan ses som arkitekten bakom fängelseplanerna i Råda och har jobbat hårt för detta under S-regeringen. Han är hoppfull till att få gehör för frågan även i den nytillträdda regeringen.

– Tidöavtalet tyder ju på att det ska bli ännu tuffare straff under längre tider. Då lär behovet av platser öka.

Han tror inte heller att skrivningen i Tidöavtalet om att man vill utreda anstaltsplatser utomlands kan spoliera fängelseplanerna i Råda.

– Det hinner rinna mycket vatten under broarna innan det blir beslutat. Planerna på den utbyggnad man redan har planerat vill nog inte den här regeringen skrota. Det blir nog snarare så att man nästan måste förstärka de planerna. Då ligger ett antal nya fängelser inom en tioårsperiod fast. För tittar man på den här delen av landet, så är det en vit fläck när det gäller Kriminalvården. Så det talar till våran fördel, säger Mikael Dahlqvist.

Kontakter

Mikael Dahlqvist har tidigare haft kontakt med förre justitieministern Morgan Johansson (S) som varit positiv och stöttat anstaltsplanerna.

– Jag har haft en väldigt bra dialog med Morgan och ska ta kontakt med honom igen. Nu har ju han en helt annan funktion, men han har ju fortfarande en del kanaler och kan hjälpa mig att öppna en del dörrar.

Han kommer även att kontakta representanter i den nya regeringen.

– Jag har ju inte samma ingångar i den här regeringen som jag har haft tidigare. Men jag tänker prata med den nya justitieministern och statssekreteraren. Sedan har vi ju även ett par ministrar från Värmland. Jag har ju även några några i justitieutskottet som jag ska kontakta, säger Mikael Dahlqvist.

”Gäller att vara på alerten”

Han kommer att vänta med att ta kontakterna tills budgeten är lagd i mitten av november.

– Det är ju nya statsråd och de har fullt upp med att finna sin roll. Men sedan måste vi köra igång. Kommunen måste också höja tempot om de är intresserade och komma in med underlag. För det är många kommuner som står i kö för det här, det gäller att vara på alerten. Det är två fängelser som ska byggas och det är två till på gång 2025-2026 och sedan är det tre om fem-sex år. Är man inte med nu, då kanske man inte är med på spelplanen.

Mikael Dahlqvist är ändå positiv till chanserna att få en anstalt till Råda.

– Jag ser positivt på detta. Med lite jävlar anamma, så har vi fortfarande en möjlighet.

Värmländske riksdagsmannen är arkitekten bakom fängelseplanerna

Artikeltaggar

Brott, lag och rättBudgetarFängelseKriminalvårdenMikael DahlqvistMorgan JohanssonRådaSocialdemokraternaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.